Hruškovo-jablečný koláč
90 min.
Ingredience
- 170gramůCukr moučkový
- 225gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 155gramůMáslo čerstvé
- 1špetkaSůl
- 3lžíceVoda pitná
- 3kusyHrušky
- 1lžíceCitronová kůra
- 1lžíceCitronová šťáva
- 80gramůHrozinky
- 1lžíceSkořice mletá
- 2lžíceMaizena - kukuřičný škrob
- 4kusyJablka
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
883 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
34 g
Sacharidy
144 g
Vláknina
10 g
Cukr
81 g
Postup přípravy
- 1Koláčovou formu vymažeme tukem.
- 2V míse utvoříme žmolenkové těsto ze 140 g prosáté hladké mouky, špetky soli a 70 g másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě přesahovala přes okraj a dáme na 15 minut do chladničky. Připravíme si žmolenku ze 110 g cukru, 85 g mouky a skořice. Suroviny promneme v prstech a nechám odležet.
- 3Mezitím pokrájíme na plátky ovoce (zbavené jádřinců a oloupané) a smícháme se 60 g cukru, škrobem, rozinkami, ustrouhanou citronovou kůrou a šťávou a plníme do formy. Směs ovoce posypeme žmolenkou, okraje těsta ozdobně poskládáme, koláč vložíme do trouby předehřáté na 230°C a pečeme asi 10 minut. Teplotu snížíme na 180°C a pečeme ještě asi 40 minut. Pokud těsto příliš hnědne, přikryjeme je pečícím papírem. Upečený koláč necháme na mřížce vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.