Hruškový koláč s marcipánovou drobenkou
80 min.
Ingredience
- drobenka
- 100gramůMouka polohrubá
- 80gramůCukr krystal
- 120gramůMarcipánová hmota surová
- 120lžicMáslo čerstvé
- náplň
- 5kusůHrušky
- 80gramůBrusinky sušené
- 1lžíceCitronová šťáva
- 100gramůCukr třtinový
- 1lžíceMed včelí
- 1kusCukr skořicový
- 5lžicOřechy vlašské
- těsto
- 140gramůMouka pšeničná hladká
- 1špetkaSůl
- 15gramůCukr moučkový
- 120gramůMáslo čerstvé
- 2lžíceVoda pitná
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaCitronová šťáva
- 0,5lžíceRum
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
3654 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
361 g
Sacharidy
109 g
Vláknina
6 g
Cukr
43 g
Postup přípravy
- 1Připravíme těsto. Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli a přimícháme 15 g moučkového cukru. 120 g změklého másla nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem, 1 lžičkou citronové šťávy a 0.5 lžíce rumu.Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
- 2Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. Nastříháme pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.
- 3Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečící papír s těstem přeneseme a těsto položíme na pečící formu.
- 4Okraje vidličkou přitiskneme o okraje plechu s pečícím papírem.
- 5Zralé hrušky omyjeme, rozkrájíme, zbavíme jádřinců a hrušky nakrájíme na kostičky. Dáme je do mísy, pokapeme 1 lžící citronové šťávy a promícháme s omytými sušenými brusinkami, 100 g třtinového cukru, 1 lžící medu, skořicovým cukrem a pokrájenými vlašskými ořechy.
- 6Připravíme drobenku: do misky nasypeme 100 g polohrubé mouky, 80 g cukru krystalu, 120 g marcipánu a 6 lžic másla. Mouku s marcipánem a cukrem promícháme a pomocí prstů máslo zapracujeme tak, až se utvoří větší hrudky.
- 7Zapneme troubu na 190 °C. Na koláčový korpus dáme hruškovou náplň, posypeme ji drobenkou a koláč vložíme do trouby a pečeme 35-40 minut dozlatova.
- 8Hruškový koláč podáváme vychlazený.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.