Hruškový křehký páj
75 min.
Ingredience
- druhé těsto
- 15gramůMandle mleté
- 2lžíceMouka pšeničná hladká
- 120gramůCukr třtinový
- 80gramůMáslo čerstvé
- 1kusCukr skořicový
- na posypání
- 2lžíceCukr moučkový
- 1kusCukr skořicový
- těsto
- 2gramyMouka pšeničná hladká
- 15gramůMandle mleté
- 25gramůCukr krupice
- 1špetkaSůl
- 80gramůMáslo čerstvé
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžíceCitronová šťáva
- 2lžíceVoda pitná
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
455 kcal
Bílkoviny
3 g
Tuky
31 g
Sacharidy
43 g
Vláknina
729 mg
Cukr
33 g
Postup přípravy
- 1Kompotované hrušky scedíme a nakrájíme na tenčí plátky.
- 2Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se solí, přidáme 15 g mletých loupaných mandlí a vmícháme 25 g krupicového cukru.
- 3Změklé máslo (60 g) nakrájíme na malé kousky, pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Potom pomalu přilijeme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a lžíci citronové šťávy. Promícháme, těsto dobře uhněteme, musí být polotuhé, hladké a vláčné, nesmí se lepit.
- 4Na mírně pomoučeném válu si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
- 5Nastříháme pečicí papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed papíru, ze kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar formy plechu. Placička by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma.
- 6Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólii a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky snadno zacelíme. Pečicí papír s těstem lehce přeneseme a těsto vložíme do formy.
- 7Okraje vidličkou přitiskneme o okraje formy a uložíme na 10 minut do mrazničky.
- 8Mezitím si připravíme druhé těsto: do mísy vložíme 120 g mletých loupaných mandlí, smícháme se 2 lžícemi hladké mouky, 120 g třtinového cukru, 80 g měkkého másla a jedním skořicovým cukrem. Směs dobře promícháme.
- 9Koláč z mrazničky vložíme do předem vyhřáté trouby (na 190°C), zakryjeme pečicím papírem a pečeme přibližně 10 minut. Poté vyjmeme, necháme vychladnout. Na upečený korpus položíme připravené druhé mandlové těsto. Hrušky ozdobně naskládáme do středu koláče. Koláč znovu vrátíme do trouby, teplotu snížíme na 175°C a pečeme 35 - 40 minut.
- 10Upečený páj necháme vychladnout, posypeme práškovým cukrem, který jsme smíchali 1/2 skořicového cukru, nakrájíme a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.