Humrový bujon s koprem
65 min.
Ingredience
- Humrový bujon [30179]
- 200gramůCeler řapíkatý
- 700gramůHumr
- 200gramůKedlubna
- 0,5lžičkaKmín celý
- 2kusyMrkev kořen
- 5kusůNové koření celé
- 300gramůPaprika červená
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 1,5lžíceSůl
- 1,5litryVoda pitná
- 6kusůKrevety tygří - loupané
- 0,5litrVíno bílé
- 2lžíceProtlak rajčatový
- 1lžíceMáslo
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
248 kcal
Bílkoviny
24 g
Tuky
2 g
Sacharidy
17 g
Vláknina
6 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Omyjeme svazek kopru (2 lžíce). Polovinu svazku svážeme nití a z poloviny kopru otrháme jemné lístky, které použijeme na ozdobu.
- 2Z uvařeného humra vyjmeme maso (200g) a nakrájíme ho.
- 3Humrový bujon (1 litr) přivedeme k varu, vložíme do něj svázaný kopr a při mírné teplotě vaříme 4 minuty, pak přidáme humří pokrájené maso a spolu vaříme další 2 minuty, víc ne, aby maso nabylo převařené. Svazek kopru vyjmeme.
- 4Humří bujon podáváme ozdobený se snítkami kopru.
- 5Humrový bujon [30179]:
- 6Tygřím krevetám na zádech, kde bychom očekávali páteř, nařízneme jemně maso (otevřeme ji i prstem) a pod tekoucí vodou žilky odstraníme. Omyté krevety osušíme papírovou utěrkou. Krunýř mořského humra očistíme kartáčem a dobře omyjeme.
- 7Oloupanou mrkev a kedlubnu pokrájíme na kostky. Omyté a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na kousky.
- 8V hrnci do rozehřátého másla přimícháme mletý pepř a zeleninu podusíme. Přilijeme 1,5 litru vody, 0,5 litru bílého vína, přidáme 2 lžičky rozdrceného barevného pepře, 5 kuliček nového koření, 0,5 lžičky kmínu, 2 lžíce rajského protlaku, 1,5 lžíce soli a vaříme 10 minut, pak přidáme humra a vaříme 20 až 25 minut.
- 9Před dovařením humra a zeleniny přidáme krevety, protože je vaříme 5 až 8 minut podle velikosti. Celková doba vaření je maximálně 35 minut.
- 10Vývar scedíme přes husté síto, křehké krevety upravíme na talíře a můžeme je podávat s bujonem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.