Humrový máslový bujon s pokličkou
85 min.

Ingredience
- Humrový bujon [30179]
- 200gramůCeler řapíkatý
- 700gramůHumr
- 200gramůKedlubna
- 0,5lžičkaKmín celý
- 6kusůKrevety tygří - loupané
- 2kusyMrkev kořen
- 5kusůNové koření celé
- 300gramůPaprika červená
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 1,5lžíceSůl
- 0,5litrVíno bílé
- 1,5litryVoda pitná
- 2lžíceProtlak rajčatový
- 200gramůListové těsto
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 100gramůSýr Eidam cihla 40%
- 100gramůMáslo čerstvé
- 4lžíceDolin - Vermouth
- 1lžíceKapary
- 1,5lžičkySůl
- 1špetkaChilli koření mleté
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
870 kcal
Bílkoviny
48 g
Tuky
43 g
Sacharidy
47 g
Vláknina
10 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Listové těsto na pomoučeném vále rozválíme na plát silný asi 3 mm a vykrojíme kruhy tak velké, aby překryly vrch servírovacích zapékacích misek s bujonem o několik cm.
- 2Do misky nastrouháme 100 g tvrdého sýru.
- 3Do mísy dáme 100 g měkkého másla, které vymícháme do pěny se 4 lžícemi Dolin-Vermouth. 1 lžíci nakládaných kaparů scedíme, necháme okapat a přimícháme je do máslové pěny.
- 4V hrnci přivedeme k varu 1 litr humrového bujonu, vmícháme máslovou pěnu, přidáme 250 g humřího uvařeného masa z bujonu, promícháme, dochutíme solí, špetkou chilli, nalijeme do (zapékacích) misek, každou zakryjeme listovým těstem, které posypeme sýrem a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct. Zapékáme při 200°C přibližně 5-7 minut dozlatova a podáváme.
- 5Humrový bujon [30179]:
- 6Tygřím krevetám na zádech, kde bychom očekávali páteř, nařízneme jemně maso (otevřeme ji i prstem) a pod tekoucí vodou žilky odstraníme. Omyté krevety osušíme papírovou utěrkou. Krunýř mořského humra očistíme kartáčem a dobře omyjeme.
- 7Oloupanou mrkev a kedlubnu pokrájíme na kostky. Omyté a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na kousky.
- 8V hrnci do rozehřátého másla přimícháme mletý pepř a zeleninu podusíme. Přilijeme 1 1/2 litru vody a 1/2 litru bílého vína, přidáme 2 lžičky rozdrceného barevného pepře, 5 kuliček nového koření, 1/2 lžičky kmínu a 2 lžíce rajského protlaku a 1.5 lžíce soli a vaříme 10 minut, pak přidáme humra a vaříme 20 až 25 minut.
- 9Před dovařením humra a zeleniny přidáme krevety, protože je vaříme 5 až 8 minut podle velikosti. Celková doba vaření je maximálně 35 minut.
- 10Vývar scedíme přes husté síto, křehké krevety upravíme na talíře a můžeme je podávat s bujonem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.