Hvězdné galetky
40 min.
Ingredience
- 120mililitrůVoda pitná
- 230gramůMáslo čerstvé
- 1špetkaSůl
- 1kusCukr vanilka
- 1lžičkaCitronová šťáva
- 1lžíceCukr skořicový
- 1kusVejce slepičí
- 300gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
298 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
20 g
Sacharidy
26 g
Vláknina
999 mg
Cukr
52 mg
Postup přípravy
- 1Polovinu ztuhlého máslo promícháme s moukou na drobenku, přidáme sůl, studenou vodu a citrónovou šťávu. Hněteme tak dlouho až je těsto spojeno v hladkou hmotu. Dáme do chladu.
- 2Vyválíme plát, zbylé tuhé máslo nakrájíme na tenké plátky a polovinu rozložíme na dvě třetiny těsta. Volnou třetinu těsta přehneme přes tu s máslem na přeloženou část tak, že nám vznikne menší obdelník ze tří vrstev těsta, proložený máslem.
- 3Rozválíme ho na původní velikost, poklademe zbytkem másla a znovu stejně poskládáme. Obdelník zabalíme a dáme do chladu asi na 20 minut, potom opět rozválíme a přeložíme po delší straně a kratší straně na poloviny. Zabalíme a dáme na hodinu do chladu. Těsto rozdělíme na polovinu a z každé vyválíme obdelník cca 3-4 mm silný.
- 4První plát potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme oběma cukry, přiklopíme druhým plátem.
- 5Z těsta vykrájíme hvězdičky, přeneseme je na plech vyložený pečícím papírem a nožem nebo menším tvořítkem vytlačíme na povrchu každé hvězdičky obrys hvězdičky. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.