Hvězdné galetky

40 min.
Portugalsko

Ingredience

Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
298 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
20 g
Sacharidy
26 g
Vláknina
999 mg
Cukr
52 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Polovinu ztuhlého máslo promícháme s moukou na drobenku, přidáme sůl, studenou vodu a citrónovou šťávu. Hněteme tak dlouho až je těsto spojeno v hladkou hmotu. Dáme do chladu.
  • 2
    Vyválíme plát, zbylé tuhé máslo nakrájíme na tenké plátky a polovinu rozložíme na dvě třetiny těsta. Volnou třetinu těsta přehneme přes tu s máslem na přeloženou část tak, že nám vznikne menší obdelník ze tří vrstev těsta, proložený máslem.
  • 3
    Rozválíme ho na původní velikost, poklademe zbytkem másla a znovu stejně poskládáme. Obdelník zabalíme a dáme do chladu asi na 20 minut, potom opět rozválíme a přeložíme po delší straně a kratší straně na poloviny. Zabalíme a dáme na hodinu do chladu. Těsto rozdělíme na polovinu a z každé vyválíme obdelník cca 3-4 mm silný.
  • 4
    První plát potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme oběma cukry, přiklopíme druhým plátem.
  • 5
    Z těsta vykrájíme hvězdičky, přeneseme je na plech vyložený pečícím papírem a nožem nebo menším tvořítkem vytlačíme na povrchu každé hvězdičky obrys hvězdičky. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.