Italské rizoto s chřestem
55 min.
Ingredience
- 400gramůRýže Arborio
- 1kusŠalotka
- 400gramůChřest zelený
- 200mililitrůVíno bílé
- 500mililitrůVývar zeleninový
- 80gramůSýr Parmezán
- 1lžíceBalsamico ocet
- 100mililitrůSmetana 16% (pochoutková)
- 80gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
789 kcal
Bílkoviny
21 g
Tuky
29 g
Sacharidy
102 g
Vláknina
2 g
Cukr
883 mg
Postup přípravy
- 1Zelený chřest omyjeme a rozkrájíme na kostičky.
- 2V kastrolu rozpustíme máslo a nasypeme na něj nadrobno nakrájenou šalotku. Počkáme až zesklovatí, ovšem neměla by zhnědnout. Přisypeme rýži, kterou krátce orestujeme. Na porci rizota počítáme dvě hrsti rýže. Díky tomu bude mít rizoto výraznější chuť a také se stane krémovějším. Zalijeme bílým vínem. Necháme vařit, dokud se všechno bílé víno úplně neodvaří a v kastrolu opět nezbude jenom tuk. K rýži budeme přidávat na kostičky nakrájený chřest. Vlijeme zeleninový vývar, aby hladina vývaru sahala asi půl centimetru nad rýží. Mícháme a necháváme provářet. Když se vývar odpaří, přiléváme postupně další, dokud není rýže úplně hotová.
- 3Pak odstavíme pryč z ohně a nasypeme strouhaný parmezán. Vložíme lžíci másla. Teď už se rýže nesmí vařit. Promícháme a necháme 2 minuty odležet.
- 4Na talíři rizoto ještě dozdobíme plátky parmezánu a zakápneme balzamikovým octem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.