Jablečné zákusky se šlehačkou
60 min.
Ingredience
- Příprava pečení
- 25lžicMáslo čerstvé
- 150lžicMouka pšeničná hladká T 650
- Šlehačka
- 150mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 4lžíceCukr moučkový
- Těsto
- 150gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1lžičkaKypřicí prášek do pečiva
- 100lžicCukr krystal
- 25gramůMáslo čerstvé
- 4lžíceCukr moučkový
- 50mililitrůMléko polotučné
- 0,5lžičkaSůl
- Vařená jablka
- 3kusyJablka
- 100gramůCukr krystal
- 1lžíceŠťáva citrónová
- 1lžičkaSkořice mletá
- 300mililitrůVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
3216 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
123 g
Sacharidy
530 g
Vláknina
7 g
Cukr
438 g
Postup přípravy
- 1Příprava pečení: plech na pečení vytřeme lžicí másla, troubu připravíme k předehřátí na 220°C, na pomoučení válu odložíme 3lžíce mouky.
- 2Těsto: hladkou mouku s cukrem a špetkou soli prosejeme do hlubší mísy, společně se změklým máslem zpracujeme sypkou směs do těsta hrudkovité konzistence. Ve druhé misce rozmícháme v mléce jedno celé vejce a melasu. Z mléčného roztoku a moučné směsi vypracujeme měkké těsto, které rozválíme na plát, široký asi 2cm. Z vyváleného těsta vykrájíme kulatým vykrajovátkem kolečka o průměru cca 5 cm.
- 3Vykrájená kolečka rozložíme na připravený pečící plech (aby se nedotýkala), poté pečeme asi 10 minut, než lehce zhnědnou. Upečená kolečka necháme vychladnout na děrované podložce, následně je podélně rozkrojíme. Polovinu pokrájených koleček naplníme vařenými jablky a ušlehanou šlehačkou. Každé naplněné klečko uzavřeme přiklopením
- 4zbylé poloviny rozkrojeného upečeného kolečka, nakonec je pocukrujeme moučkovým cukrem. Tyto dortíky servírujeme jako pohoštění návštěvám nebo dětem.
- 5Vařená jablka: oloupaná, nakrájená jablka v kastrůlku přelijeme citrónovou šťávou a vodou, ochutíme lžičkou mleté skořice, vaříme, dokud jablka nezměknou. Vařená jablka rozdělíme na poloviny pečených koleček.
- 6Šlehačka: vyšleháme ji do tuha s moučkovým cukrem. Tuhou šlehačku rozdělíme na kolečka s kousky vařených jablek.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.