Jablečno-hruškový křehký koláč s mandlemi
135 min.
Ingredience
- krém
- 220gramůSýr smetanový tavený 45%
- 15gramůCukr moučkový
- 1kusVejce slepičí
- 1lžíceCitronová šťáva
- 1,2decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 1kusCukr vanilka
- na posypání
- 2lžíceCukr práškový s vanilkovou příchutí
- ovocná náplň
- 2kusyJablka
- 3kusyHrušky
- 1kusCukr skořicový
- 80gramůCukr krupice
- 2špetkyMuškátový oříšek
- 2špetkyZázvor mletý
- 40gramůMandle plátky
- těsto
- 70gramůMouka pšeničná hladká
- 1špetkaSůl
- 15gramůCukr moučkový
- 60gramůMáslo čerstvé
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaOcet vinný
- 2lžíceVoda pitná
- 0,5lžíceRum
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
495 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
28 g
Sacharidy
54 g
Vláknina
4 g
Cukr
30 g
Postup přípravy
- 1Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli a přimícháme 15 g moučkového cukru.
- 2Změklé máslo (60 g) nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem, 1 lžičkou octa a 0.5 lžíce rumu. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit. Necháme ho 30 minut v chladničce odpočinout.
- 3Mezitím si omyjeme a osušíme sladkokyselé jablka s hruškami. Ovoce oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme na struhadle na tenké plátky. V míse je promícháme s cukrem, skořicovým cukrem, 2 špetkami mletého zázvoru a 2 špetkami muškátového oříšku.
- 4Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru a vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.
- 5Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečící papír s těstem přeneseme a těsto položíme na pečící formu.
- 6Okraje vidličkou přitiskneme o okraje plechu s pečícím papírem.
- 7Zapneme troubu na 175°C. Po chvíli koláčový korpus vložíme do trouby a pečeme 15 minut. Koláč vyjmeme z trouby a necháme ho vychladnout.
- 8V míse si vyšleháme krém: smetanový sýr v míse smícháme s cukrem a citronovou šťávou. Postupně přidáváme smetanu a krém prošleháváme do zhoustnutí. Elektrickým šlehačem krém vyšleháme dohladka.
- 9Na upečený koláč nalijeme sýrový krém, rozložíme jablka s hruškami, která rovnoměrně posypeme mandlemi. Koláč dáme do trouby. Pečeme dozlatova 60-75 minut. Prvních 40 minut koláč zakryjeme alobalem. Koláč by měl mít dozlatova opečené okraje.
- 10Vychlazený koláč posypeme práškovým cukrem s vanilkou, nakrájíme a
- 11podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.