Jablečný dezert se sněhem
70 min.
Ingredience
- Na náplň
- 500gramůJablka
- 50gramůCukr krupice
- 60mililitrůVoda pitná
- Na sníh
- 4kusyVaječný bílek slepičí
- 10gramůCukr vanilka
- 2mililitryTresť vanilková
- Na těsto
- 150gramůMáslo čerstvé
- 50gramůCukr krupice
- 4kusyVaječný žloutek slepičí
- 300gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 2gramySůl
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
415 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
20 g
Sacharidy
51 g
Vláknina
2 g
Cukr
19 g
Postup přípravy
- 1V míse ušleháme máslo a cukr do pěny. Postupně všleháme žloutky a mouku se solí. Pokud je těsto příliš suché, přidáme lžíci vody. Těsto vypracujeme dohladka, vytvoříme kouli, zabalíme do fólie a uložíme na 15 minut do lednice.
- 2Na pomoučněném vále rozválíme z těsta tenkou placku, kterou rozložíme na dno koláčové formy, zakryjeme pečícím papírem a zatížíme keramickými kuličkami nebo fazolemi. Necháme chvíli uležet a potom ve středně vyhřáté troubě pečeme 15 minut a necháme vychladnout.
- 3Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájená povaříme na mírném ohni v rendlíku spolu s cukrem a vodou asi 10 minut, jablka se nesmí rozvařit, jen změknout. Zatímco chladnou ušleháme hustý sníh z bílků, postupně vmícháme vanilkový cukr a vanilkovou tresť. Z formy vysypeme zátěž a vyndáme papír, na upečený korpus navršíme jablečnou náplň. Tu pokryjeme bílkovým sněhem, uhladíme a dáme do středně vyhřáté trouby péct na 15 minut,až špičky sněhu začnou hnědnout. Podáváme teplé.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.