Jablečný koláč s hrozny
75 min.
Ingredience
- Na náplň
- 1kilogramJablka
- 150gramůHroznové víno
- 150mililitrůVíno bílé
- 2lžíceCukr krupice
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 2lžíceCitronová šťáva
- 70gramůCukr moučka
- 0,25lžičkaSkořice mletá
- Na těsto
- 500gramůMouka polohrubá
- 2gramyCukr krupice
- 2kusyVejce slepičí
- 1špetkaSůl
- 270gramůMáslo čerstvé
- 30gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5lžičkaKypřicí prášek do pečiva
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
824 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
42 g
Sacharidy
99 g
Vláknina
7 g
Cukr
27 g
Postup přípravy
- 1Troubu předehřejeme na 190 °C, dortovou formu vymažeme 20 g másla.
- 2Do mísy přesejeme polohrubou mouku s kypřicím práškem, solí, cukrem a do důlku rozklepneme vejce. Suroviny promícháme, přidáme 250 g změklého másla a vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme 25 minut odpočinout v chladničce.
- 3V mezičase opláchnutá jablka oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jádřinců. Hrozny opláchneme, otrháme a spolu s jablky, vínem, skořicí a cukrem zhruba 6 minut dusíme. Poté necháme vychladnout.
- 4Větší díl těsta rozválíme a vyložíme jím plech, aby měl okraje. Dno těsta propícháme a těsto zapečeme, zhruba 10 minut.
- 5Do předpečeného těsta vložíme vychladlou ovocnou směs. Rozválíme zbylé těsto, přikryjeme jím ovoce, potřeme rozšlehaným žloutkem. Koláč pečeme zhruba 25 minut.
- 6Po vychladnutí koláč potřeme polevou, kterou jsme připravili utřením citronové šťávy s moučkovým cukrem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.