Jablečný mřížkový koláč z mandlového těsta
65 min.
Ingredience
- 120gramůMáslo čerstvé
- 100gramůCukr krupice
- 150gramůMandle mleté
- 1lžičkaCitronová šťáva
- 2lžíceRum
- 20gramůHrozinky
- 30gramůStrouhanka
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 2lžíceCukr moučkový
- 1kusVejce slepičí
- 150gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 600gramůJablka
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
435 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
25 g
Sacharidy
45 g
Vláknina
4 g
Cukr
25 g
Postup přípravy
- 1Změklé máslo (100 g) utřeme s cukrem a vejcem do pěny. Přimícháme hladkou mouku a mleté mandle. Těsto zabalíme do fólie a necháme v chladničce asi 30 minut.
- 2Oloupaná, jádřinců zbavená jablka nakrájíme na plátky, zakapeme je citronovou šťávou, rumem a smícháme s rozinkami.
- 3Z těsta vyválíme plát a polovinou vyložíme máslem vymazanou kulatou formu. Těsto posypeme strouhankou a poklademe připravenými jablky. Přikryjeme zbylým těstem a povrch potřeme rozšlehaným žloutkem.
- 4Z odkrojků těsta vytvarujeme mřížku, ozdobíme jí koláč a znovu potřeme žloutkem.
- 5Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut a po upečení koláč pocukrujeme moučkovým cukrem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.