Jablečný páj s hrozinkami
70 min.
Ingredience
- 500gramůJablka
- 0,12lžíceCitronová šťáva
- 1lžičkaSkořice mletá
- 120gramůCukr třtinový
- 3lžíceHrozinky
- 15gramůMáslo čerstvé
- Koláčové těsto základní
- 0,12lžičkaCitronová šťáva
- 13,75gramůHera
- 15gramůMáslo čerstvé
- 35gramůMouka pšeničná hladká voženílkova
- 0,12špetkaSůl
- 0,12kusVejce slepičí
- 0,25lžíceVoda pitná
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
153 kcal
Bílkoviny
1 g
Tuky
5 g
Sacharidy
29 g
Vláknina
2 g
Cukr
26 g
Postup přípravy
- 1Koláčové těsto základní [39537]:
- 2Do větší mísy dáme prosetou mouku, špetku soli. Máslo s Herou, které nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme žloutek s s 2 lžícemi šťávy a 2 lžícemi ledové vody.
- 3Vyšlehaný žloutek pomalu , za stálého promíchání s moukou, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho rukou důkladně v míse, nebo na vále, zpracujeme. Rozdělíme ho na dva díly, vyválíme dva válečky, každý zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet . (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.)
- 4Nastříháme si pečící papír velikosti pečícího plechu. Jednu část těsta položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu. Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky zacelíme. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na pečící formu. Okraje přitiskneme.
- 5Zdravá jablka omyjeme, osušíme, rozkrájíme na čtvrtky, odstraníme jadřince a jablka nakrájíme na plátky. Dáme je do mísy promícháme s 1 lžicí citronové šťávy, 1 lžičkou skořice, 120 g třtinového cukru. V sítu promyjeme zlaté hrozinky a necháme je odkapat.Jablka nasypeme na těsto a posypeme je hrozinkami a poklademe plátky čerstvého másla (15 g).
- 6Rozválíme si druhou polovinu těsta a položíme ji na jablka. Okraje k sobě dobře ozdobně vidličkou přitiskneme. A vidličkou na několika místech těsto propíchneme.
- 7Koláč dáme do předem vyhřáté trouby na 220°C. Při této teplotě pečeme 10 minut. Pak teplotu snížíme a pečeme při 175°C přibližně 35-40 minut. Upečený koláč má zlatou barvu.
- 8Necháme ho zchladnout, pak ho nakrájíme na porce. Koláč podáváme teplý i studený.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.