Jablečný tradiční koláč
105 min.
Ingredience
- 1kilogramJablka
- 125gramůCukr třtinový
- 1lžičkaSkořice mletá
- 2lžíceMléko polotučné
- 350gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1špetkaSůl
- 6lžicMáslo čerstvé
- 90gramůTuk
- 6lžicVoda pitná
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
658 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
33 g
Sacharidy
86 g
Vláknina
5 g
Cukr
38 g
Postup přípravy
- 1V míse smícháme mouku a sůl, přidáme tuk a máslo a zpracováváme až získáme drobenku. Přilijeme vodu, vymícháme těsto, zabalíme ho a necháme chladit 30 minut.
- 2Dvě třetiny těsta vyválíme na tenkou placku, vyložíme mělkou kulatou formu o průměru 20 cm.
- 3Smícháme oloupaná a nakrájená jablka zbavená jádřinců s cukrem a skořicí a poklademe těsto ve formě.
- 4Ze zbylého těsta vyválíme plát, kterým přikryjeme těsto s náplní. Lem těsta namočíme vodou, položíme přes něj plát těsta a okraje přitiskneme k sobě. Přečnívající kraje odřízneme a spojíme dohromady.
- 5Odřezané zbytky vyválíme a vykrájíme z nich formičkou různé tvary na ozdobení koláče. Navlhčíme je a přilepíme na těsto.
- 6Povrch koláče potřeme mlékem, uděláme uprostřed 2 malé zářezy a dáme koláč na pečící plech.
- 7V předehřáté troubě pečeme 20 minut při teplotě 220°C. Poté snížíme teplotu na 180°C a dopékáme 30 minut.
- 8Můžeme podávat jak teplé, tak studené.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.