Jablkové šátečky

50 min.

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
456 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
25 g
Sacharidy
55 g
Vláknina
2 g
Cukr
25 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Smícháme mouku, sůl, rozdrobené máslo a vodu, vypracujeme hladké těsto. Na pomoučeném válu z něj vyválíme obdélník o velikosti 45 x 20 cm. Plátky másla, asi 60 g, poskládáme podél jedné z kratších stran obdelníku asi 1 cm od okraje těsta a rozložíme je na 2/3 těsta. Třetinu těsta bez másla přeložíme přes prostřední třetinu. Navrch přeložíme první třetinu těsta, takže vznikne obdélník 20 x 15 cm. Těsto znovu vyválíme na obdélník 45 x 20 cm. Nakrájíme zbytek másla, naskládáme plátky másla a složíme jako předtím. Těsto zabalíme a uložíme do lednice asi na 15 minut.
  • 2
    Mezitím si připravíme náplň: Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Vložíme do pánve, přidáme cukr, kukuřičnou moučku Maizena, skořici a citrónovou šťávu. Dáme na mírný plamen a za stálého míchání zahříváme, až jablka změknou. Odstavíme a necháme vychladnout.
  • 3
    Těsto rozkrojíme napříč, polovinu těsta rozválíme na čtverec o straně 30 cm, zbylé těsto dáme do lednice. Plát rozkrojíme na čtyři čtverce o straně 15 cm a potřeme je rozšlehaným vejcem. Na každý čtverec dáme 1/8 jablečné náplně, úhlopříčně přeložíme a okraje přitiskneme. Vytvoříme tak trojúhelníky. Přendáme je na nevymazaný plech a dáme do lednice. Vše opakujeme se zbytkem těsta a náplní.
  • 4
    Šátečky potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 230°C asi 20 minut. Necháme vychladnout.
  • 5
    Z cukru a vody vytvoříme ledovou polevu a šátečky jí pokropíme. Necháme ztuhnout a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.