Jablkový dort 1
130 min.
Ingredience
- 250gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 125gramůMáslo čerstvé
- 250gramůCukr krupice
- 1kusVejce slepičí
- 1špetkaSůl
- 1000gramůJablka
- 40mililitrůCitronová šťáva
- 2lžičkySkořice mletá
- 750mililitrůjablečná šťáva
- 75gramůPudink vanilkový
- 150gramůMarcipánová hmota surová
- 40gramůCukr moučkový
Počet porcí:
2Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
2253 kcal
Bílkoviny
27 g
Tuky
65 g
Sacharidy
405 g
Vláknina
14 g
Cukr
195 g
Postup přípravy
- 1Dobře prosejeme mouku a s 80 g cukru, vejcem, solí a rozpuštěným máslem nebo dietním margarínem vymícháme do hladkého těsta.
- 2Těsto zabalíme do folie a necháme v chladu na hodinu uležet.
- 3Omyjeme kyselá jablka, oloupeme, rozkrájíme a zbavíme jádřinců. Na kostičky nakrájíme dužinu, pokapeme citronovou šťávou a zasypeme skořicí. Smícháme dva balíčky pudinku v prášku s trochou jablečné šťávy podle návodu k přípravě a ze zbytku jablečné šťávy a cukru připravíme pudink. Předehřejeme troubu na 175 °C (plynová trouba stupeň 3, horkovzdušná trouba 160 °C). Vyložíme dno formy pečicím papírem.
- 4Vybalíme těsto, vložíme do formy a vytvoříme asi 3 cm vysoký okraj. V předehřáté troubě předpečeme asi 15 minut na střední stupeň.
- 5Promícháme nakrájená jablka s pudinkem a rozprostřeme na předpečené těsto. Dáme dopéct asi na 40 minut na střední stupeň.
- 6Během pečení smícháme moučkový cukr s marcipánovým těstem, vyválíme a vykrájíme asi 1 cm silné proužky. Proužky pokládáme na koláč do mřížky.
- 7Nakonec necháme ještě 15 minut dopéct.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.