Jablky plněný dortový koláč
50 min.
Ingredience
- 80gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 60gramůMouka pšeničná hrubá
- 70mililitrůVoda pitná
- 30gramůStrouhanka
- 300gramůJablka
- 3lžíceCukr krupice
- 20gramůCukr vanilka
- 3mililitryCitronová šťáva
- 200gramůOřechy vlašské
- 1kusVejce slepičí
- 60mililitrůRum
- 40gramůCukr moučkový
- 0,5lžíceCitronová kůra
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
223 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
12 g
Sacharidy
24 g
Vláknina
2 g
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Na pracovní vál prosejeme mouku s kypřícím práškem. Uprostřed uděláme důlek, rozklepneme vejce, posypeme cukrem, solí, přidáme máslo. Rukou hněteme těsto, do kterého podle potřeby přiléváme vodu. Vypracujeme tuhé těsto, které rozdělíme na dva díly. Rozválíme do tvaru dortové formy, silné 3 mm, a velké tak, aby přesahovaly skutečnou velikost dortového kruhu. Musí být ještě o 2 - 3 cm větší.
- 2Dortový kruh vyložíme rozváleným těstem, okraje nadzvedneme. Posypeme strouhankou, naskládáme oloupaná a na tenké plátky nakrájená jablka, posypeme je cukrem, vanilkovým cukrem, pokapeme citrónovou šťávou, posypeme citrónovou kůrou, jemně nasekanými ořechy. Přiklopíme druhým rozváleným těstem. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem s rumem, vidličkou propícháme a vložíme do nahřáté trouby. Pečeme přibližně 20 minut.
- 3Upečený koláč necháme vychladnout, sundáme dortový kruh, posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na úhledné trojúhelníkové porce.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.