Jahodové želé
60 min.
Ingredience
- 4kilogramyJahody zahradní
- 2,5kilogramyCukr želírovací
- 40gramůCukr vanilka
- 2kusyVanilkový lusk
Počet porcí:
20Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
560 kcal
Bílkoviny
1 g
Tuky
1 g
Sacharidy
139 g
Vláknina
4 g
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Měkké jahody očistíme, zbavíme stonku a opláchneme pod tekoucí studenou vodou a necháme dobře okapat. Okapané jahody nakrájíme na menší kousky, které dáme do hrnce a posypeme 800 g želírovacího cukru. Necháme odležet 30-40 minut.
- 2Následovně hrnec s jahodami a cukrem dáme na sporák a dobře promícháme. Na mírném ohni za častého míchání směs přivedeme k varu. Pokračujeme ve vaření do té doby, až vyplavou všechny jahody na hladinu. Potom stáhneme z ohně.
- 3Uvařenou jahodovou směs přecedíme přes řídkou a čistou utěrku, kterou máme na povrchu misky, do které nám bude téct čistá šťáva. Připravenou jahodovou šťávu přelijeme do hrnce, přidáme 1,6kg cukr, přisypeme vanilkový cukr. Nakonec vložíme vanilku, vše promícháme a na mírném ohni přivedeme k varu. Přidáme ještě 100 g cukru a za stálého míchání povaříme 2 minuty.
- 4Hotové horké želé opatrně naléváme do připravených sklenic. Sklenice uzavřeme a odložíme na studené místo.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.