Janovský dort s citronovou polevou
105 min.
Ingredience
- 100gramůCukr moučkový
- 5gramůVaječný žloutek slepičí
- 1špetkaVanilka mletá
- 30gramůMáslo čerstvé
- 10kusůVaječný bílek slepičí
- 20gramůMouka pšeničná hrubá
- 200gramůDžem meruňkový
- 130gramůPoleva citronová
- 10gramůCitronová kůra
- Krém
- 5kusůVaječný žloutek slepičí
- 20lžičekMouka pšeničná hrubá
- 100gramůCukr moučkový
- 30gramůMáslo čerstvé
- 50gramůMandle
- 200mililitrůVoda pitná
- 0,06litrSmetana čerstvá ke šlehání
- Na formu
- 30gramůMáslo čerstvé
- 20gramůMouka pšeničná hrubá
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
459 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
22 g
Sacharidy
59 g
Vláknina
1 g
Cukr
25 g
Postup přípravy
- 1V míse smícháme cukr se žloutky, strouhanou citronovou kůrou a vanilkou a třeme cca 45 minut. Za stálého míchání přidáváme postupně rozpuštěné máslo, tuhý sníh ušlehaný z bílků a mouku.
- 2Těsto rozetřeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a pečeme v troubě cca 45 minut.
- 3Mezitím si připravíme krém - v nerezové míse rozmícháme žloutky ve smetaně, do hrnce si nalijeme vodu a přivedeme ji k varu. Do hrnce vložíme misku a ve vodní lázni mícháme do zhoustnutí. Pak přidáme mouku, cukr, máslo a znovu mícháme. Odstavíme a necháme vychladnout. Nakonec do krému přidáme na nudličky nakrájené mandle.
- 4Upečený dort dvakrát rozřízneme, potřeme džemem a krémem, složíme na sebe a zatížíme. Poté přelijeme rozpuštěnou citronovou polevou, necháme ztuhnout a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.