Jednoduchá vánočka
85 min.
Ingredience
- 500gramůMouka polohrubá
- 10gramůMáslo čerstvé
- 3kusyVejce slepičí
- 250mililitrůMléko polotučné
- 30gramůDroždí
- 3lžíceCukr krupice
- 150gramůMandle
- 200gramůRozinky tmavé
- 13gramůKypřicí prášek do pečiva
- 20gramůCukr vanilka
- 10mililitrůOlej rostlinný
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
401 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
12 g
Sacharidy
62 g
Vláknina
4 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Z vlažného mléka, droždí a 1 lžíce cukru připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout. Do mísy vysypeme mouku, kypřicí prášek, vanilkový cukr, promícháme, přidáme 2 ks vejce, máslo, hrozinky, vlijeme kvásek a rukou, anebo kuchyňským robotem vypracujeme těsto, které dáme na teplé místo 40 minut vykynout. Vál posypeme moukou, vložíme vykynuté těsto, rukama promísíme a rozdělíme na tři díly. Vypracujeme středně tenké válečky, dáme je vedle sebe, vrchní konec spojíme a upleteme cop. Spletenou vánočku dáme na olejem vymaštěný plech a na teplém místě necháme 15 minut kynout. V hrníčku rozkvedláme vajíčko, potřeme jím vánočku, posypeme mandlemi a v předehřáté troubě pečeme 30 minut.
- 2Upečenou vánočku vyndáme z trouby a necháme ji ještě na plechu vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.