Jednoduchá vánočka s mákem

75 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
5

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
698 kcal
Bílkoviny
41 g
Tuky
42 g
Sacharidy
43 g
Vláknina
10 g
Cukr
20 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Mléko ohřejeme, přidáme trochu cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosijeme mouku, přidáme mletý mák, sůl, cukr, žloutky, prochladlý rozpuštěný tuk, zalijeme kváskem, vypracujeme tuhé těsto a necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na 9 dílů. Spodní díl pleteme ze 4 pramenů, prostřední ze 3 pramenů, poslední ze dvou stočených pramenů. Necháme ještě chvíli kynout. Roztopíme troubu na 200°C, vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nemletým mákem a pečeme asi 8 minut, pak stáhneme teplotu na 180°C a vánočku dopečeme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.