Jednoduchá vánočka s mákem
75 min.
Ingredience
- 42gramůDroždí
- 100gramůCukr krupice
- 0,5lžičkaSůl
- 350gramůMouka sójová plnotučná
- 1kusVejce slepičí
- 50gramůMák mletý
- 200mililitrůMléko polotučné
- 80gramůTuk
- 1lžíceMák - semena
- 100gramůVaječný žloutek slepičí
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
698 kcal
Bílkoviny
41 g
Tuky
42 g
Sacharidy
43 g
Vláknina
10 g
Cukr
20 g
Postup přípravy
- 1Mléko ohřejeme, přidáme trochu cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosijeme mouku, přidáme mletý mák, sůl, cukr, žloutky, prochladlý rozpuštěný tuk, zalijeme kváskem, vypracujeme tuhé těsto a necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na 9 dílů. Spodní díl pleteme ze 4 pramenů, prostřední ze 3 pramenů, poslední ze dvou stočených pramenů. Necháme ještě chvíli kynout. Roztopíme troubu na 200°C, vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nemletým mákem a pečeme asi 8 minut, pak stáhneme teplotu na 180°C a vánočku dopečeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.