Jidášky
50 min.
Ingredience
- 500gramůMouka polohrubá
- 2lžičkyCitronová kůra
- 30gramůDroždí
- 5gramůSůl
- 150gramůMáslo čerstvé
- 4kusyVaječný žloutek slepičí
- 1kusCukr vanilka
- 70gramůCukr krupice
- 1lžíceSádlo škvařené
- 2,5decilitryMléko polotučné
- 2lžíceMed včelí
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
396 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
18 g
Sacharidy
51 g
Vláknina
2 g
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Utřeme do pěny máslo s cukrem, solí, 3 žloutky a nastrouhanou citronovou kůrou.
- 2Přidáme vykynutý kvásek, mouku, mléko a vypracujeme jemné těsto, nesmí být příliš tuhé. Posypeme je moukou, přikryjeme ubrouskem a dáme kynout.
- 3Z vykynutého těsta vyválíme plát o tloušťce 2 cm. Kulatou formičkou na koblihy vykrajujeme kolečka a rýhovacím kolečkem naznačíme mřížky.
- 4Koláčky klademe ve větší vzdálenosti na plech, který jsme předem vymazali tukem. Necháme je chvíli kynout.
- 5Před vložením do trouby je potíráme rozšlehaným žloutkem. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova.
- 6Studené jidášky pokapeme medem a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.