Jidášky z jižních Čech
65 min.
Ingredience
- 2decilitryMléko polotučné
- 40gramůDroždí
- 120gramůCukr krupice
- 300gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 200gramůMouka pšeničná hrubá
- 13gramůKypřicí prášek do pečiva
- 20gramůCukr vanilka
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 100gramůMáslo čerstvé
- 2lžičkyCitronová kůra
- 2kusyVaječný bílek slepičí
- 30gramůSezam - semena
Počet porcí:
25Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
146 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
5 g
Sacharidy
22 g
Vláknina
796 mg
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Do kastrůlku s vlažným mlékem rozdrobíme droždí, dáme lžičku cukru, odložíme na teplé místo, necháme vzejít kvásek. Hrubou a hladkou mouku spolu s kypřícím práškem prosejeme do misky, přidáme vanilkový a zbylý krupicový cukr, vložíme žloutky, přidáme citrónovou kůru. Nakonec vlijeme kvásek a rukou nebo v kuchyňským robotu vypracujeme středně husté, hladké a nelepivé těsto. Přikryjeme utěrkou, dáme na teplé místo vykynout na 30-40 minut.
- 2Vykynuté těsto dáme na moukou posypaný vál, rozdělíme na 25 stejných dílů. Každý dílek pomocí dlaní rozválíme na váleček dlouhý 18-20 cm a vytvarujeme ho do tvarů například kolečka, esíčka a podobných jiných tvarů podle vlastní fantasie. Naskládáme na papírem vyložený plech, necháme 15 minut vykynout, potom potřeme bílkem, posypeme sezamovými semínky a vložíme do předehřáté trouby.
- 3Při 180stupňové teplotě pečeme 15 minut. Upečené jidášky necháme volně vychladnout na kovové mřížce.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.