Jogurtový křehký koláč s letními jablky
75 min.
Ingredience
- Drobenkové těsto
- 350gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 2lžíceCukr krupice
- 1,5gramyMáslo
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 170gramůJogurt bílý
- Na posypání koláče
- 1,5lžíceCukr moučka
- Na potření těsta
- Na vytření formy
- 1,5lžíceMáslo
- Ovocná směs
- 1,5gramyMáslo
- 50gramůCukr třtinový
- 900gramůJablka
- 70gramůOstružiny
- 60gramůMaliny
- 3kusyHřebíček
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 0,5lžíceSkořicový cukr
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
380 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
3 g
Sacharidy
79 g
Vláknina
5 g
Cukr
31 g
Postup přípravy
- 1Připravíme si nejdříve těsto: do mísy prosejeme hladkou mouku, cukr, na kostky pokrájené máslo a žloutek. Pomocí prstů vše smícháme tak, že uděláme jemnou drobenku. Postupně do drobenky zamícháme bílý jogurt. Těsto vypracujeme, až bude hladké a vláčné. Pokud se bude hodně lepit, můžeme přidat trošku mouky (1-2 lžíce). Z vypracovaného těsta utvoříme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do lednice na 20 minut odpočinout. Troubu předehřejeme na 180°C.
- 2Ostružiny a maliny propláchneme v sítu vodou a necháme je okapat. Zralá letní jablka omyjeme, oloupeme, rozkrojíme, zbavíme jadřinců a nakrájíme je na plátky. V kastrólu rozpustíme máslo, přimícháme třtinový cukr, který nám začne po 2-3 minutách karamelizovat. Hned na tekutý karamel dáme pokrájená jablka, skořicový cukr, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, hřebíček a vše promícháme. Snížíme teplotu a jablka budeme pod poklicí dusit přibližně 5-7 minut. Poté jablka odstavíme z plotny a vyjmeme z nich hřebíček. Ostružiny (pokud jsou velké) rozkrojíme na poloviny a zlehka je přimícháme spolu s malinami k podušeným jablkům.
- 3Těsto si rozdělíme na dvě stejné části, každou vyválíme na placku o 1-2 cm větší než je dno dortové formy. Formu vytřeme máslem a vyložíme jednou plackou těsta. Na ni rozložíme ovocnou směs tak, že nám zbyde prázdný 2cm okraj. Pak opatrně položíme druhou placku těsta, prsty okraje obou placek k sobě dobře přitiskneme, aby jablka nevytekla. Těsto potřeme rozšlehaným bílkem. Pečeme při 180°C 20 minut, poté snížíme teplotu na 160°C a koláč dopékáme ještě 5-7 minut dozlatova.
- 4Upečený koláč necháme vychladnout, posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.