Kalamárové špízy s omáčkou teriyaki

8 min.
Japonsko

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
27 kcal
Bílkoviny
1 g
Sacharidy
5 g
Vláknina
103 mg
Cukr
1 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    8 velkých, nebo 24 malých bambusových jehel namočíme na 20 minut do studené vody.
  • 2
    2 velké kalamáry očistíme a nakrájíme na kolečka, která ještě v půli překrojíme. Takto vzniklé proužky napichujeme na bambusové jehly do tvaru „S“. Na velkou jehlu napíchneme tři proužky, na malou jeden.
  • 3
    Špízy položíme na předehřátý gril nebo rošt, kde je za občasného otáčení grilujeme 1 - 2 minuty, až jsou kalamáry hotové.
  • 4
    Do malé pánvičky vlijeme červený vinný ocet (nebo sherry), sladkou sójovou omáčku a jednu lžíci citrónové nebo limetkové šťávy, přidáme na plátky nakrájenou šalotku, na jemno posekaný čerstvý zázvor, med a na středním plameni povaříme. Odstavíme z ohně, do omáčky přilijeme sezamový olej, zbytek citrusové šťávy a vše dobře promícháme.
  • 5
    Špízy servírujeme teplé nebo studené, omáčku podáváme v samostatné nádobce. Tuto specialitu je možno doplnit některým zeleným salátem.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.