Kalamárové špízy s omáčkou teriyaki
8 min.
Ingredience
- 2kusyKalamáry
- 3lžíceOcet vinný červený
- 2lžíceOmáčka sójová
- 2lžíceCitronová šťáva
- 1kusŠalotka
- 1lžičkaZázvor mletý
- 1lžičkaMed včelí
- 1lžičkaOlej sezamový
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
27 kcal
Bílkoviny
1 g
Sacharidy
5 g
Vláknina
103 mg
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 18 velkých, nebo 24 malých bambusových jehel namočíme na 20 minut do studené vody.
- 22 velké kalamáry očistíme a nakrájíme na kolečka, která ještě v půli překrojíme. Takto vzniklé proužky napichujeme na bambusové jehly do tvaru „S“. Na velkou jehlu napíchneme tři proužky, na malou jeden.
- 3Špízy položíme na předehřátý gril nebo rošt, kde je za občasného otáčení grilujeme 1 - 2 minuty, až jsou kalamáry hotové.
- 4Do malé pánvičky vlijeme červený vinný ocet (nebo sherry), sladkou sójovou omáčku a jednu lžíci citrónové nebo limetkové šťávy, přidáme na plátky nakrájenou šalotku, na jemno posekaný čerstvý zázvor, med a na středním plameni povaříme. Odstavíme z ohně, do omáčky přilijeme sezamový olej, zbytek citrusové šťávy a vše dobře promícháme.
- 5Špízy servírujeme teplé nebo studené, omáčku podáváme v samostatné nádobce. Tuto specialitu je možno doplnit některým zeleným salátem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.