Karamel s levandulovou vůní

13 min.

Ingredience

  • Karamel
    • 1,5lžíceLevandule květ
    • 245mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
    • 1kusVanilkový lusk
    • 220gramůCukr krupice
Počet porcí:
24

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
69 kcal
Tuky
3 g
Sacharidy
10 g
Cukr
9 g
Vápník
7 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    V rendlíku přivedeme k varu 80ml čisté vody, necháme ji přijít k varu, rendlík s vodou odstavíme z plotny a nasypeme do ní 1 lžíci sušených levandulových květů. Vodu s květy promícháme a necháme je louhovat minimálně 30 minut. Poté vodu scedíme přes jemné sítko do sklenice.
  • 2
    Do většího rendlíku (nebo pánve) nalijeme 245ml hodně tučné smetany (33-50%). Při mírné teplotě smetanu ohřejeme. Do druhého rendlíku (nebo hlubší pánve) nasypeme 220g krupicového cukru, přimícháme 7 lžic vody z levandule a zprudka přivedeme cukr k varu. Necháme ho probublávat 5-8 minut, do doby, až karamel získá krásnou jantarovou barvu. Dáváme při tomto vaření pozor: hotový karamel budeme cítit s mírně přepáleným cukrem a bude mít hlavně levandulovou vůni.
  • 3
    Karamel s jantarovou barvou odstavíme z plotny a postupně do něj budeme přilévat teplou smetanu. Zase si musíme dát pozor, směs je velmi horká a může prskat. Stále mícháme do doby, až se karamel úplně rozpustí. Pokud by se v karamelu utvořili hrudky, vrátíme karamel se smetanou na plotnu, zahříváme ho a stále mícháme, až bude krásně hladký.
  • 4
    Karamel použijeme hned jako polevu, nebo ho nalijeme do větší suché sklenice a dobře uzavřeme. V lednici nám takto karamel vydrží až 14 dní.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.