Karamelky s javorovým sirupem
30 min.
Ingredience
- 80gramůOřechy vlašské
- 200gramůCukr třtinový
- 1kusCukr vanilka
- 1špetkaSůl
- 100mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 50mililitrůMléko polotučné
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 100mililitrůSirup javorový
- Na formu
- 1lžíceOlej rostlinný
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
232 kcal
Bílkoviny
2 g
Tuky
13 g
Sacharidy
30 g
Vláknina
536 mg
Cukr
26 g
Postup přípravy
- 1Na plech vsypeme vlašské ořechy a necháme je ve středně vyhřáté troubě asi 5 minut ztmavnout. Po vychladnutí je nasekáme.
- 2V hrnci smícháme třtinový cukr, vanilkový cukr, sůl, smetanu, mléko, javorový sirup a máslo. Za stálého míchání směs přivedeme zvolna k varu a pod pokličkou povaříme 3 minuty. Pokličku odstraníme a bez míchání pomalu vaříme směs tak dlouho, až vznikne zlatě hnědý karamel.
- 3Do hotového karamelu vmícháme nasekané ořechy.
- 4Menší formu čtvercového tvaru vyložíme alobalem, který potřeme olejem. Vlijeme do ní hotový karamel, který necháme při pokojové teplotě asi 2 hodiny zchladnout.
- 5Vychladlý karamel nakrájíme na kostky nožem namočeným v oleji. Bonbony uložíme do papírových košíčků nebo zabalíme do celofánu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.