Karamelový krém s koňakem
95 min.
Ingredience
- 100gramůCukr želírovací
- 2lžíceKoňak
- 100mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 4kusyVejce slepičí
- 100gramůCukr moučkový
- 1litrVoda pitná
- 400mililitrůMléko plnotučné
- 0,5kusVanilkový lusk
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
424 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
18 g
Sacharidy
55 g
Cukr
25 g
Vápník
116 g
Postup přípravy
- 1Formičky na nákyp ponoříme do horké vody.
- 2Předehřejeme troubu na 160 °C. Kastrol, případně hluboký plech naplníme vodou na tloušťku dva prsty a vsuneme do trouby.
- 3Do hrnku vsypeme hnědý cukr. Přidáme lžíci koňaku a 2 lžíce vody. Necháme zkaramelizovat. Polovinu karamelového krému vlijeme do formiček.
- 4Ke zbylé polovině karamelu přidáme lžíci koňaku, 2 lžíce vody a povaříme.
- 5Do dalšího hrnku vlijeme smetanu a mléko. Nakrojíme podélně vanilkový lusk a vložíme do hrnku s mlékem a smetanou. Zahřejeme.
- 6V misce ušleháme šlehačem z vajec a cukru krém, ale tak, aby nezpěnil. Cukr se musí úplně rozpustit.
- 7Ze směsí mléka a smetany vyjmeme vanilkový lusk a vyškrábeme dřeň, kterou vložíme do smetanovo-mléčné směsi. Horkou směs pak po částech vmícháme do žloutkového krému. Vzniklý krém potom přecedíme přes síto do formiček. Navrch vlijeme zbytek povařeného karamelu. Formičky naplníme pouze do dvou třetin, protože jejich obsah nabude.
- 8Vložíme naplněné formičky do vodní lázně a zakryjeme alobalem. V troubě pečeme 45 minut.
- 9Vyndáme formičky, přikryjeme je a chladíme 4 hodiny Okraj potom uvolníme nožem a vyklopíme na talířky.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.