Karamely s mangem a makadamovými ořechy

90 min.
Evropa

Ingredience

    • 140gramůOřechy makadamové
    • 4decilitryDžus mangový
    • 200gramůCukr krupice
    • 210gramůCukr třtinový
    • 1lžíceCitronová šťáva
    • 110gramůMáslo čerstvé
    • 80mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
    • 1lžičkaTresť vanilková
    • 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
12

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
238 kcal
Tuky
10 g
Sacharidy
39 g
Vláknina
2 mg
Cukr
38 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Vyložíme alobalem zapékací mísu o rozměrech 20 x 20 cm. Alobal postříkáme olejem ve spreji. Na dno nasypeme nahrubo nakrájené makadamové ořechy. Dva hrnky přecezeného mangového džusu vlijeme do rendlíku o objemu 3,6 litru a přivedeme k varu na středně silném ohni a za častého míchání vaříme, dokud se nesníží objem na 80 ml. To by mělo trvat asi 30 - 40 minut.
  • 2
    Odstavíme rendlík a do svařeného mangového džusu vmícháme krupicový a hnědý cukr, máslo, citronovou šťávu, sůl a smetanu ke šlehání. Postavíme rendlík znovu na sporák a na středním ohni směs mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Přivedeme k varu a velkým navlhčeným štětcem setřeme roztok ze stěny rendlíku, tím zabráníme tvorbě cukrových krystalů. Vložíme do roztoku cukrářský teploměr a karamel zahříváme za občasného promíchání až do teploty 118 °C, pokud chceme mít středně měkké karamely.Chceme-li tužší, zahříváme až na 120 °C a máme-li chuť na úplně měkké, přestaneme karamel ohřívat při 116,7 °C.
  • 3
    Odstavíme rendlík a vmícháme vanilkovou příchuť. Karamelem přelijeme ořechy na alobalu a při pokojové teplotě necháme ztuhnout alespoň 4 hodiny, nebo přes noc.
  • 4
    Tuhý karamel vyklopíme na pracovní desku a odstraníme alobal. Nakrájíme karamel na kostičky velkým ostrým nožem a jednotlivě je zabalíme do svačinového papíru, aby se nám neslepily a nepomačkaly. Tímto způsobem jsme vyrobili asi 560 gramů výborných bonbonů. V uzavřené vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě nám karamelky vydrží až 14 dní.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.