Karamely s pekanovými ořechy
95 min.
Ingredience
- 240mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 85gramůMáslo čerstvé
- 100gramůCukr krupice
- 105gramůCukr třtinový
- 80gramůKukuřičný sirup
- 60mililitrůVoda pitná
- 1,5lžičkySkořice mletá
- 100gramůOřechy pekanové
- 155gramůSirup javorový
- 1špetkaSůl
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
329 kcal
Bílkoviny
2 g
Tuky
22 g
Sacharidy
33 g
Vláknina
1 g
Cukr
30 g
Postup přípravy
- 1Alobalem vyložíme zapékací mísu o rozměrech 20 x 20 cm, alobal postříkáme olejem ve spreji.
- 2Do malého rendlíku vlijeme smetanu ke šlehání, přidáme sůl a máslo, přivedeme k varu na středně silném ohni. Odstavíme rendlík a přiklopíme ho dobře těsnicí pokličkou.
- 3Do rendlíku o objemu 3,6 litru vsypeme krupicový a hnědý cukr, přidáme javorový sirup, kukuřičný sirup a vodu, vše promícháme, dáme na sporák a na středně silném ohni mícháme, dokud se cukr nerozpustí. přivedeme k varu a navlhčeným velkým štětcem setřeme sirup ze stěny rendlíku, tím zabráníme tvorbě krystalů. Do vroucího sirupu vložíme cukrářský teploměr a bez dalšího míchání zahřejeme na 115 °C. Opatrně přilijeme teplou smetanu, směs začne stříkat a bublat, klesne teplota.
- 4Za častého míchání karamel zahříváme, dokud se neohřeje na 118 °C - teplota pro měkké, žvýkací karamely, nebo na 120 °C - teplota pro karamely tužší.
- 5Odstavíme rendlík a vmícháme do karamelu mletou skořici a nahrubo nakrájené pekanové ořechy. nalijeme karamel do připravené zapékací mísy a necháme ho při pokojové teplotě ztuhnout alespoň 4 hodiny, nebo přes noc. Pak karamel vyklopíme na pracovní desku a odstraníme z něho alobal. Nakrájíme karamel velkým ostrým nožem na kousky, které jednotlivě obalíme svačinovým papírem, tím zabráníme slepení a pomačkání. Tímto postupem jsme vyrobili asi 680 gramů výtečných karamel, které v uzavřené vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě vydrží až 14 dní.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.