Karlovarský knedlík z ubrousku
89 min.
Ingredience
- 4kusyŽemle tuková
- 1lžičkaSůl
- 60gramůMouka pšeničná hrubá
- 500gramůMouka polohrubá
- 5decilitrůMléko plnotučné
- 3,5lžíceMáslo čerstvé
- 6kusůVejce slepičí
- Na potření ubrousku a knedlíku
- Na vaření
- 4litryVoda pitná
- 1lžíceSůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1094 kcal
Bílkoviny
35 g
Tuky
45 g
Sacharidy
140 g
Vláknina
5 g
Cukr
670 mg
Postup přípravy
- 1Polotvrdé žemle nakrájíme na kostičky a osmažíme je na 2 lžicích másla dozlatova. V míse utřeme máslo se solí, postupně přidáme 6 žloutků, které utřeme s máslem do pěny. Do druhé mísy prosejeme hrubou a polohrubou mouku, promícháme ji a postupně za stálého míchání budeme přidávat k utřenému máslu se žloutky. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. Nakonec do těsta přimícháme kostičky žemlí a zlehka zapracujeme sníh z bílků.
- 2Ve velkém oválném hrnci přivedeme k varu přibližně 4 litry vody s 1 lžicí soli. Na vál připravíme velký čistý plátěný ubrousek, který potřeme změklým máslem (2 lžíce). Těsto vyklopíme na střed utěrky, zformujeme ho do tvaru podlouhlé šišky, knedlík dobře zabalíme, konce zavážeme provázkem a vložíme do vroucí vody. Z provázků utvoříme poutka, která zachytíme za uši hrnce, tak se nám knedlík nebude dotýkat dna nádoby, přitom bude celý ponořený ve vodě. Vaříme zvolna přibližně 1 hodinu.
- 3Uvařený knedlík vyjmeme, rozbalíme, hned potřeme rozpuštěným máslem (1.5 lžíce), strunou nebo nití nakrájíme plátky a servírujeme.
- 5.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.