Karlovarský knedlík z ubrousku

89 min.

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1094 kcal
Bílkoviny
35 g
Tuky
45 g
Sacharidy
140 g
Vláknina
5 g
Cukr
670 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Polotvrdé žemle nakrájíme na kostičky a osmažíme je na 2 lžicích másla dozlatova. V míse utřeme máslo se solí, postupně přidáme 6 žloutků, které utřeme s máslem do pěny. Do druhé mísy prosejeme hrubou a polohrubou mouku, promícháme ji a postupně za stálého míchání budeme přidávat k utřenému máslu se žloutky. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. Nakonec do těsta přimícháme kostičky žemlí a zlehka zapracujeme sníh z bílků.
  • 2
    Ve velkém oválném hrnci přivedeme k varu přibližně 4 litry vody s 1 lžicí soli. Na vál připravíme velký čistý plátěný ubrousek, který potřeme změklým máslem (2 lžíce). Těsto vyklopíme na střed utěrky, zformujeme ho do tvaru podlouhlé šišky, knedlík dobře zabalíme, konce zavážeme provázkem a vložíme do vroucí vody. Z provázků utvoříme poutka, která zachytíme za uši hrnce, tak se nám knedlík nebude dotýkat dna nádoby, přitom bude celý ponořený ve vodě. Vaříme zvolna přibližně 1 hodinu.
  • 3
    Uvařený knedlík vyjmeme, rozbalíme, hned potřeme rozpuštěným máslem (1.5 lžíce), strunou nebo nití nakrájíme plátky a servírujeme.
  • 5
    .

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.