Kávový dort s mandlemi
110 min.
Ingredience
- 310gramůCukr moučkový
- 6kusůVaječný žloutek slepičí
- 1špetkaCitronová kůra
- 1špetkaVanilka mletá
- 110gramůMandle
- 6kusůVaječný bílek slepičí
- 40gramůPiškoty cukrářské
- 40gramůMouka pšeničná hrubá
- 5lžicKáva turecká
- Krém
- 3kusyVejce slepičí
- 310gramůCukr moučkový
- 200gramůMáslo čerstvé
- 5lžicKáva turecká
- 1lžičkaVanilka mletá
- 1litrVoda pitná
- Na formu
- 200gramůMáslo čerstvé
- 20gramůMouka pšeničná hladká T 650
- Poleva
- 310gramůCukr moučkový
- 5lžicKáva turecká
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
850 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
46 g
Sacharidy
104 g
Vláknina
2 g
Cukr
93 g
Postup přípravy
- 1Smícháme cukr se žloutky, vanilkou a strouhanou citronovou kůrou a třeme cca 20 minut. Přidáme studenou černou kávu, strouhané mandle, tuhý sníh ušlehaný z bílků, mouku a rozdrobené piškoty.
- 2Těsto zlehka promícháme, rozetřeme do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy a ve středně vyhřáté troubě pečeme cca 45 - 60 minut. Dort necháme vychladnout, vyjmeme z formy, druhý den dvakrát rozřízneme, naplníme máslovým krémem a přelijeme kávovou polevou. Necháme oschnout, zbytek krému vložíme do kornoutu s trubičkou a dort dozdobíme.
- 3Na krém ušleháme v nerezové misce vejce s vanilkou a 110 g cukru. Do hrnce si nalijeme vodu a přivedeme ji k varu, poté ztlumíme plamen a na vodu položíme misku s krémem, který šleháme do zhoustnutí. Necháme vychladnout. Mezitím umícháme do pěny máslo, přidáme zbytek cukru a za stálého míchání do něj přidáváme vařený krém a po kapkách černou kávu.
- 4Na polevu přelijeme cukr horkou černou kávou a třeme do zhoustnutí.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.