Klasický bramborový salát s kořenovou zeleninou
70 min.
Ingredience
- 1400gramůBrambory zimní
- 350gramůMrkev kořen
- 350gramůCeler bulvový
- 350gramůPetržel kořen
- 185gramůOkurky nakládané
- 3kusyVejce slepičí
- 2kusyCibule
- 225gramůHrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 1kusCitrony
- 6lžicOlej stolní
- 2litryVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
642 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
17 g
Sacharidy
109 g
Vláknina
11 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Vejce uvaříme natvrdo, vychladlá je oloupeme a mřížkou na krájení vajec je rozdělíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme ji nadrobno. Brambory důkladně kartáčkem očistíme pod tekoucí vodou, uvaříme je do měkka. Vaříme na mírném ohni - zvolna, pomalu, aby nepopraskaly. Následně je necháme vychladnout, opatrně je oloupeme, nakrájíme na kostičky a vložíme je do velké mísy, do které budeme přidávat další ingredience salátu. Kořenovou zeleninu - mrkev, celer, a kořen petržele oloupeme a dáme vařit do hrnce s vodou tak, že mrkev rozřízneme podélně na dvě poloviny, celer rozčtvrtíme a kořen petržele vaříme vcelku. Zeleninu vaříme 7 - 10 minut aby byla měkká, ale aby se nerozpadala po napíchnutí vidličkou. Uvařenou zeleninu vyjmeme z vývaru děrovanou naběračkou a necháme ji vystydnout.
- 2Po vystydnutí ji nakrájíme na malé kostičky v podobné velikosti jako jsme pokrájeli brambory. Vývar ze zeleniny uschováme, můžeme ho použít k přípravě jiných jídel. Nakrájenou zeleninu a nasekanou cibuli vsypeme do mísy.
- 3Do mísy přidáme sterilované okurky, nakrájené na stejné kostičky. Do této směsi přimícháme citrónovou šťávu, hořčici a olej. Vše důkladně promícháme a necháme uležet v lednici, nebo v chladném sklepě několik hodin - nejlépe do druhého dne. Salát podáváme k různým masům, nebo i samotný s bílým pečivem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.