Knedlík na neděli
80 min.
Ingredience
- 9kusůRohlíky bílé
- 1lžičkaSůl
- 1,3decilitryMléko polotučné
- 4kusyVejce slepičí
- 30gramůMáslo čerstvé
- Na posypání
- 4lžíceMouka polohrubá
- Na potření knedlíků
- Na vaření
- 4litryVoda pitná
- 1lžíceSůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
507 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
22 g
Sacharidy
58 g
Vláknina
4 g
Cukr
447 mg
Postup přípravy
- 1Čtyři rohlíky nakrájíme na kostičky, dáme je do misky, zalijeme vlažným mlékem a necháme dobře rozmočit, poté je rozmačkáme vidličkou na kaši. Pět dalších rohlíků pokrájíme na kostičky a odložíme do druhé misky.
- 2Ve větší míse utřeme máslo se solí do pěny. Poté přidáme žloutky, rozmočené rohlíky a vše dobře propracujeme. Bílky vyšleháme na tuhý sníh, který zlehka zapracujeme. Těsto dáme na pomoučený vál, rozdělíme ho na dva díly, každý poprášíme moukou a utvoříme dva podlouhlé knedlíky.
- 3Ve větším oválném hrnci přivedeme k varu vodu se solí. Čistý bavlněný ubrousek namočíme do studené vody a vyždímáme. Opatrně do něj vložíme knedlík, zabalíme a oba konce svážeme delším provázkem. Provázky přichytíme k uchům hrnce, knedlík vnoříme do vroucí vody a zmírníme teplotu. Tím, že jsme přichytili ubrousek s knedlíkem k hrnci, nemá knedlík možnost padat ke dnu. Knedlík vaříme při mírné teplotě 1 hodinu. Takto uvaříme i druhou šišku knedlíku.
- 4Uvařený knedlík potřeme plátkem másla, nakrájíme na plátky a podáváme jako přílohu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.