Knedlík s kysaným zelím a slaninou
80 min.
Ingredience
- 500gramůMouka pšeničná hrubá
- 1decilitrMléko polotučné
- 1kusRohlíky bílé
- 300gramůZelí kysané
- 200gramůAnglická slanina
- 80gramůSlanina vepřová
- 4kusyVejce slepičí
- 80gramůMáslo čerstvé
- Kvásek
- 1decilitrMléko polotučné
- 42gramůDroždí
- 1lžičkaCukr krupice
- Na posypání válu a těsta
- 4lžíceMouka polohrubá
- Na uvaření knedlíků
- 4litryVoda pitná
- 1lžíceSůl
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
731 kcal
Bílkoviny
23 g
Tuky
38 g
Sacharidy
72 g
Vláknina
3 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Do mísy prosejeme hrubou mouku. Uděláme do ní důlek, do něj nalijeme 1 dl vlahého mléka. Do mléka rozdrobíme kvasnice a přidáme 1 lžičku cukru. Takto připravený kvásek necháme vzejít.
- 2Mezitím nakrájíme špek a anglickou slaninu na kostičky. V pánvi špek se slaninou vyškvaříme dozlatova a škvarky vyjmeme sítkem. Na zbylý omastek dáme překrojené zelí, dochutíme ho solí, pepřem, cukrem, promícháme a pod poklicí při mírné teplotě dusíme asi 10-12 minut. Dochutíme pepřem. Zelí necháme vychladnout, poté do něj přimícháme vyškvařenou slaninu. Rohlík nakrájíme na kostičky a v druhé pánvi na másle je osmažíme dozlatova.
- 3K mouce s kváskem přidáme 4 vejce, 1 lžičku soli, přilijeme 1.5 dl vlahého mléka a vypracujeme tužší těsto. Zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme v teple asi 30 minut kynout. Poté těsto dáme na pomoučený vál, pomocí prstů ho roztáhneme, poklademe na ně kostičky rohlíku, zelí se slaninou, těsto několikrát přehneme a znovu rukama dobře propracujeme. Rozdělíme ho na 2 díly, z každého vytvarujeme šišku knedlíku. Poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme kynout dalších 20 minut.
- 4Ve větším hrnci (nejlépe oválném) přivedeme k varu 3-4 litry vody s lžící soli. Čistou utěrku větší velikosti namočíme do studené vody a vyždímáme. Utěrku rozprostřeme na pracovní desku, knedlík přemístíme na utěrku a těsto zabalíme tak, že zachováme podlouhlý tvar knedlíku. Připraveným provázkem oba konce utěrky s knedlíkem zavážeme tak, že nám provázek vytvoří poutko. Za toto poutko vkládáme knedlík do vroucí vody. Poutka zachytíme pevně za uši hrnce a pomalu vaříme 30 minut. Po 15 minutách knedlík opatrně otočíme.
- 5Uvařený knedlík pomocí poutek vyjmeme z vody, odstraníme provázek a opatrně vyjmeme z utěrky. Knedlík nakrájíme na plátky pomocí pevné nitě (nebo strunou). Tímto způsobem uvaříme i druhou šišku knedlíku.
- 6Ve větší pánvi rozpálíme 80 g másla a vychladlé plátky knedlíku opečeme z každé strany dozlatova, dáme je na talíře a hned servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.