Koláč plněný kukuřičným krémem
110 min.
Ingredience
- Kukuřičný krém
- 250mililitrůSirup kukuřičný
- 125mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 1lžíceCitronová kůra
- 1lžíceŠťáva citrónová
- 125gramůStrouhanka
- Před servírováním
- 3lžíceCukr moučkový
- Příprava pečení
- Těsto
- 180gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 2lžičkyKypřicí prášek do pečiva
- 1gramMáslo čerstvé
- 75gramůCukr krystal
- 1kusVaječný žloutek slepičí
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
259 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
9 g
Sacharidy
39 g
Vláknina
1 g
Cukr
14 g
Postup přípravy
- 1Příprava pečení: koláčovou formu vymažeme lžící másla, troubu připravíme k předehřátí na 190°C.
- 2Těsto: do hlubší mísy prosejeme hladkou mouku s kypřcím práškem do pečiva. Do této směsi dále zapracujeme rukama změklé máslo. Směs hněteme tak dlouho, dokud hmota nezhrudkovatí. Potom rozmícháme 75 g krystalového cukru v jednom žloutku, žloutkovou směs vmícháme do zhrudkovatělé moučné směsi. Vše řádně promícháme, získáme polotuhé těsto, které rozválíme na tak velký plát, aby pokryl celou připravenou pečicí formu. Při vykládání formy těsto zlehka protlačíme k vnitřnímu obvodu formy tak, aby kopírovalo miskovitý tvar formy. Okraje těsta na okrajích formy odkrájíme, abychom získali kulatý okraj koláče. Z odkrájených částí těsta vykrájíme malými vánočními vykrajovátky libovolné tvary, kterými ozdobíme koláč před pečením. Těsto ve formě necháme asi 30 minut odpočinout v lednici.
- 3Kukuřičný krém: v míse smícháme 250 ml kukuřičného sirupu se šlehačkou, lžící nastrouhané citrónové kůry a lžící citrónové šťávy. Vše dobře promícháme, vzniklý krém nalijeme do vytvarovaného odpočatého těsta, po obvodu koláče na krém rozložíme vykrájené tvary z odřezků těsta. Takto připravený koláč pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut.
- 4Servírování: Tento moučník servírujeme mírně vychladlý, posypaný moučkovým cukrem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.