Koláč plněný kukuřičným krémem

110 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
259 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
9 g
Sacharidy
39 g
Vláknina
1 g
Cukr
14 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Příprava pečení: koláčovou formu vymažeme lžící másla, troubu připravíme k předehřátí na 190°C.
  • 2
    Těsto: do hlubší mísy prosejeme hladkou mouku s kypřcím práškem do pečiva. Do této směsi dále zapracujeme rukama změklé máslo. Směs hněteme tak dlouho, dokud hmota nezhrudkovatí. Potom rozmícháme 75 g krystalového cukru v jednom žloutku, žloutkovou směs vmícháme do zhrudkovatělé moučné směsi. Vše řádně promícháme, získáme polotuhé těsto, které rozválíme na tak velký plát, aby pokryl celou připravenou pečicí formu. Při vykládání formy těsto zlehka protlačíme k vnitřnímu obvodu formy tak, aby kopírovalo miskovitý tvar formy. Okraje těsta na okrajích formy odkrájíme, abychom získali kulatý okraj koláče. Z odkrájených částí těsta vykrájíme malými vánočními vykrajovátky libovolné tvary, kterými ozdobíme koláč před pečením. Těsto ve formě necháme asi 30 minut odpočinout v lednici.
  • 3
    Kukuřičný krém: v míse smícháme 250 ml kukuřičného sirupu se šlehačkou, lžící nastrouhané citrónové kůry a lžící citrónové šťávy. Vše dobře promícháme, vzniklý krém nalijeme do vytvarovaného odpočatého těsta, po obvodu koláče na krém rozložíme vykrájené tvary z odřezků těsta. Takto připravený koláč pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut.
  • 4
    Servírování: Tento moučník servírujeme mírně vychladlý, posypaný moučkovým cukrem.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.