Koláč s datlemi a kardamomovým pudinkem
180 min.
Ingredience
- 375gramůCukr krupice
- 300gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 200gramůMandle
- 250mililitrůVoda pitná
- 1lžičkaSoda jedlá
- 60gramůMáslo čerstvé
- 2kusyVejce slepičí
- 1lžičkaKypřicí prášek do pečiva
- 125gramůPistácie
- 6kusůVaječný žloutek slepičí
- 250mililitrůMléko polotučné
- 250mililitrůSmetana 12% (konzumní)
- 0,25lžičkaNové koření mleté
- 1lžičkaTresť vanilková
- 2lžičkyKardamom
- 200gramůDatle
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
824 kcal
Bílkoviny
21 g
Tuky
38 g
Sacharidy
107 g
Vláknina
8 g
Cukr
65 g
Postup přípravy
- 1Vypeckované a nadrobno nakrájené datle s vodou a jedlou sodou na mírném ohni přivedeme k varu a 5-6 minut vaříme. Jsou-li datle měkké přidáme kostky másla a mícháme aby se rozpustilo.
- 2Hotovou směs vylijeme do misky. Až trochu zchladne přidáme rozšlehaná vejce, krupicový cukr, mouku s práškem do pečiva, mleté nové koření, jemně nasekané pistáciové oříšky, vanilkovou esenci a promícháme.
- 3Těsto nalijeme do máslem vymazané koláčové formy, nebo šest pudinkových misek, s pečicím papírem a pečeme 45-50 minut (v pudinkových miskách kratší dobu) v troubě na 190°C.
- 4Připravíme kardamomový pudink. Do pěny ušleháme 6 žloutků se 125 g krupicového cukru. V nerezovém kastrůlku ohříváme 250 ml mléka, 250 ml smetany, 2 lžičky semínek kardamomu na mírném plameni. Přivedeme k bodu varu a dále nevaříme. Potom přecedíme, vmícháme žloutkovou pěnu, nalijeme zpátky do kastrůlku a na mírném ohni vaříme do zhoustnutí.
- 5Upečený koláč necháme ve formě vychladnout a pak vyklopíme. Nakrájíme na plátky, podáváme s teplým pudinkem posypaným nasekanými pistáciovými oříšky.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.