Koláč s datlemi a kardamomovým pudinkem

180 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
824 kcal
Bílkoviny
21 g
Tuky
38 g
Sacharidy
107 g
Vláknina
8 g
Cukr
65 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Vypeckované a nadrobno nakrájené datle s vodou a jedlou sodou na mírném ohni přivedeme k varu a 5-6 minut vaříme. Jsou-li datle měkké přidáme kostky másla a mícháme aby se rozpustilo.
  • 2
    Hotovou směs vylijeme do misky. Až trochu zchladne přidáme rozšlehaná vejce, krupicový cukr, mouku s práškem do pečiva, mleté nové koření, jemně nasekané pistáciové oříšky, vanilkovou esenci a promícháme.
  • 3
    Těsto nalijeme do máslem vymazané koláčové formy, nebo šest pudinkových misek, s pečicím papírem a pečeme 45-50 minut (v pudinkových miskách kratší dobu) v troubě na 190°C.
  • 4
    Připravíme kardamomový pudink. Do pěny ušleháme 6 žloutků se 125 g krupicového cukru. V nerezovém kastrůlku ohříváme 250 ml mléka, 250 ml smetany, 2 lžičky semínek kardamomu na mírném plameni. Přivedeme k bodu varu a dále nevaříme. Potom přecedíme, vmícháme žloutkovou pěnu, nalijeme zpátky do kastrůlku a na mírném ohni vaříme do zhoustnutí.
  • 5
    Upečený koláč necháme ve formě vychladnout a pak vyklopíme. Nakrájíme na plátky, podáváme s teplým pudinkem posypaným nasekanými pistáciovými oříšky.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.