Koláč s datlemi a ořechy
75 min.
Ingredience
- 4lžíceVoda pitná
- 120gramůCukr krupice
- 1lžíceWhisky
- 2kusyVejce slepičí
- 3lžíceSmetana 33% (šlehačka)
- 175gramůMáslo čerstvé
- 55gramůOřechy vlašské
- 85gramůDatle
- 1špetkaSůl
- 180gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
539 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
34 g
Sacharidy
54 g
Vláknina
3 g
Cukr
29 g
Postup přípravy
- 1V míse utvoříme žmolenkové těsto ze sto sedmdesáti gramů prosáté hladké mouky, špetky soli a sto třiceti gramů změklého másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj kouli a dáme ve fólii na půl hodiny do chladničky. Na pomoučeném vále z těsta (část dáme stranou na dva proužky, které spleteme a uděláme z nich ozdobný okraj) rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě nepřesahovala přes okraj. Pomažeme okraj vodou a přitiskneme k němu upletené proužky.
- 2V misce našleháme vejce se šlehačkou. Přidáme cukr, nejlépe tmavě hnědý, vyšleháme hladkou hmotu, vsypeme lžíci hladké mouky, čtyřicet pět gramů rozpuštěného másla, posekané vlašské ořechy a whisky. Datle vypeckujeme, pokrájíme, smícháme se zbytkem hladké mouky a důkladně zamícháme do ořechové směsi.
- 3Směs vlijeme na těsto ve formě a v troubě předehřáté na 190 °C pečeme zhruba třicet pět minut, až zezlátne. Koláč podáváme se šlehačkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.