Koláč s hruškami a čokoládou
85 min.
Ingredience
- 140gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 2lžíceCukr krupice
- 115gramůMáslo čerstvé
- 1špetkaSůl
- 1lžíceCitronová šťáva
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 115gramůČokoláda na vaření
- 3kusyHrušky
- 1kusCukr vanilka
- 3lžíceCukr moučkový
- 1kusVejce slepičí
- 125mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
778 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
49 g
Sacharidy
76 g
Vláknina
6 g
Cukr
23 g
Postup přípravy
- 1Koláčovou formu vymažeme tukem.
- 2V míse utvoříme žmolenkové těsto z mouky, krupicového cukru, špetky soli a másla. Přidáme jeden žloutek, šťávu z citronu a vody jen tolik, aby se těsto spojilo. Z těsta utvoříme kouli, zabalíme ji do fólie a necháme v chladničce asi půl hodiny odpočinout.
- 3Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě dosahovala okraje. Dno těsta posypeme ustrouhanou čokoládou, na ni naskládáme plátky hrušek, které jsme oloupali a zbavili jádřinců (můžeme skládat do různých vzorů). Ovoce polijeme vejcem, které jsme našlehali s jedním žloutkem, smetanou a vanilkovým cukrem smíchaným s moučkovým cukrem.
- 4Koláč vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme asi deset minut. Teplotu snížíme na 180 °C a pečeme ještě asi dvacet minut. Pokud těsto příliš hnědne, přikryjeme je pečicím papírem. Upečený koláč podáváme teplý.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.