Koláč s jablky a brusinkami
105 min.
Ingredience
- 215gramůCukr moučkový
- 1špetkaSůl
- 170gramůMáslo čerstvé
- 120mililitrůVoda pitná
- 170gramůBrusinky
- 70gramůHrozinky
- 30gramůOřechy vlašské
- 115gramůCukr krupice
- 2lžícePomerančová kůra
- 3lžícePomerančová šťáva
- 285gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 2kusyJablka
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
711 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
28 g
Sacharidy
113 g
Vláknina
5 g
Cukr
69 g
Postup přípravy
- 1Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
- 2V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté hladké mouky, špetky soli a másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj dvě koule a dáme je ve fólii na půl hodiny do chladničky.
- 3Mezitím smícháme ovoce (jablka oloupáme a na hrubo nastrouháme, přidáme posekané ořechy, hrozinky, brusinky, oba cukry (dvě lžíce moučkového cukru si dáme stranou), kůru i šťávu z pomeranče.
- 4Na pomoučeném vále vypracujeme z jedné koule těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě dosahovala k okraji a poklademe smíchanou ovocnou směsí.
- 5Druhou část těsta rozválíme, radýlkem nakrájíme proužky, které křížem položíme na koláč a posypeme odloženým cukrem.
- 6V troubě předehřáté na 200 °C pečeme koláč asi dvacet minut, poté teplotu stáhneme na sto osmdesát stupňů a pečeme ještě zhruba patnáct minut. Upečený koláč necháme na mřížce vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.