Koláč s jablky a brusinkami

105 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
711 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
28 g
Sacharidy
113 g
Vláknina
5 g
Cukr
69 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  • 2
    V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté hladké mouky, špetky soli a másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj dvě koule a dáme je ve fólii na půl hodiny do chladničky.
  • 3
    Mezitím smícháme ovoce (jablka oloupáme a na hrubo nastrouháme, přidáme posekané ořechy, hrozinky, brusinky, oba cukry (dvě lžíce moučkového cukru si dáme stranou), kůru i šťávu z pomeranče.
  • 4
    Na pomoučeném vále vypracujeme z jedné koule těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě dosahovala k okraji a poklademe smíchanou ovocnou směsí.
  • 5
    Druhou část těsta rozválíme, radýlkem nakrájíme proužky, které křížem položíme na koláč a posypeme odloženým cukrem.
  • 6
    V troubě předehřáté na 200 °C pečeme koláč asi dvacet minut, poté teplotu stáhneme na sto osmdesát stupňů a pečeme ještě zhruba patnáct minut. Upečený koláč necháme na mřížce vychladnout.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.