Koláč s javorovým sirupem a dýní

80 min.

Ingredience

  • krém
    • 120gramůCukr krupice
    • 3kusyVejce slepičí
    • 2lžíceMaizena - kukuřičný škrob
    • 2,3decilitryMléko plnotučné
    • 1,2decilitrySmetana 33% (šlehačka)
    • 2lžičkyTresť vanilková
    • 5lžicDýňové pyré
  • šlehačka
    • 1,2decilitrySmetana 33% (šlehačka)
    • 1lžíceCukr moučkový
    • 1lžíceLikér krémový - Baileys
    • 2lžíceSirup javorový
  • těsto
Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
555 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
36 g
Sacharidy
50 g
Vláknina
536 mg
Cukr
25 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Připravíme si krém: v míse si promícháme cukr s rozšlehanými 3 vajíčky a 2 lžícemi Maizeny (kukuřičným škrobem).
  • 2
    Smetanu s mlékem pomalu zahřejeme v rendlíku se silným dnem. Když mléko přijde k varu, odstavíme rendlík z plotny. Do horkého mléka se smetanou postupně zašleháme směs s cukrem a vajíčky. Vše nalijeme zpět do rendlíku a pomalu, za stálého míchání, znovu zahříváme, až začne směs houstnout. Šleháme a vaříme 1 minutu. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny, vmícháme vanilkovou příchuť a za občasného promíchání necháme krém vychladnout. Do vychladlého krému zašleháme 5 lžic dýňového pyré.
  • 3
    Rendlík s krémem zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky minimálně na 3 hodiny.
  • 4
    Na přípravu koláče dáme do mísy 70 g hladké mouky, 70 g polohrubé mouky, špetku soli a přimícháme 2 lžíce javorového sirupu.
  • 5
    Změklé máslo nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou citronové šťávy. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
  • 6
    Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
  • 7
    Nastříháme si pečicí papír na velikost pečicí formy. Těsto položíme na střed papíru a vyválíme plát o síle 3 mm na tvar formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma.
  • 8
    (Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólii a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny v placce lehce zacelíme.)
  • 9
    Pomocí pečicího papíru těsto přeneseme a položíme (bez papíru) do pečicí formy.
  • 10
    Okraje vidličkou přitiskneme na okraje plechu a povrch na několika místech propíchneme vidličkou.
  • 11
    Na koláčový korpus navršíme krém, uhladíme a koláč vložíme do předehřáté trouby na 175 °C. Pomalu ho pečeme 40–45 minut dozlatova. Po 10–15 minutách můžeme koláč překrýt alobalem. Takto pečeme asi 15–20 minut. Pak alobal odložíme a koláč dopečeme dozlatova.
  • 12
    Vychlazenou smetanu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru, 1 lžíci likéru Baileys Cream a ještě chvilku šleháme.
  • 13
    Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme ho vychladnout. Vychladlý koláč ozdobíme šlehačkou, kterou ozdobně pokapeme javorovým sirupem a servírujeme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.