Koláč s javorovým sirupem a dýní
80 min.
Ingredience
- krém
- 120gramůCukr krupice
- 3kusyVejce slepičí
- 2lžíceMaizena - kukuřičný škrob
- 2,3decilitryMléko plnotučné
- 1,2decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 2lžičkyTresť vanilková
- 5lžicDýňové pyré
- šlehačka
- 1,2decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 1lžíceCukr moučkový
- 1lžíceLikér krémový - Baileys
- 2lžíceSirup javorový
- těsto
- 70gramůMouka pšeničná hladká
- 70gramůMouka polohrubá
- 1špetkaSůl
- 2lžíceSirup javorový
- 120gramůMáslo čerstvé
- 2lžíceVoda pitná
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaCitronová šťáva
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
555 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
36 g
Sacharidy
50 g
Vláknina
536 mg
Cukr
25 g
Postup přípravy
- 1Připravíme si krém: v míse si promícháme cukr s rozšlehanými 3 vajíčky a 2 lžícemi Maizeny (kukuřičným škrobem).
- 2Smetanu s mlékem pomalu zahřejeme v rendlíku se silným dnem. Když mléko přijde k varu, odstavíme rendlík z plotny. Do horkého mléka se smetanou postupně zašleháme směs s cukrem a vajíčky. Vše nalijeme zpět do rendlíku a pomalu, za stálého míchání, znovu zahříváme, až začne směs houstnout. Šleháme a vaříme 1 minutu. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny, vmícháme vanilkovou příchuť a za občasného promíchání necháme krém vychladnout. Do vychladlého krému zašleháme 5 lžic dýňového pyré.
- 3Rendlík s krémem zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky minimálně na 3 hodiny.
- 4Na přípravu koláče dáme do mísy 70 g hladké mouky, 70 g polohrubé mouky, špetku soli a přimícháme 2 lžíce javorového sirupu.
- 5Změklé máslo nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou citronové šťávy. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
- 6Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
- 7Nastříháme si pečicí papír na velikost pečicí formy. Těsto položíme na střed papíru a vyválíme plát o síle 3 mm na tvar formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma.
- 8(Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólii a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny v placce lehce zacelíme.)
- 9Pomocí pečicího papíru těsto přeneseme a položíme (bez papíru) do pečicí formy.
- 10Okraje vidličkou přitiskneme na okraje plechu a povrch na několika místech propíchneme vidličkou.
- 11Na koláčový korpus navršíme krém, uhladíme a koláč vložíme do předehřáté trouby na 175 °C. Pomalu ho pečeme 40–45 minut dozlatova. Po 10–15 minutách můžeme koláč překrýt alobalem. Takto pečeme asi 15–20 minut. Pak alobal odložíme a koláč dopečeme dozlatova.
- 12Vychlazenou smetanu vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru, 1 lžíci likéru Baileys Cream a ještě chvilku šleháme.
- 13Upečený koláč vyjmeme z trouby a necháme ho vychladnout. Vychladlý koláč ozdobíme šlehačkou, kterou ozdobně pokapeme javorovým sirupem a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.