Koláč s javorovým sirupem a ořechy
115 min.
Ingredience
- 250mililitrůSmetana jihočeská lahodná33%
- 1špetkaSůl
- 155gramůMáslo čerstvé
- 250mililitrůSirup javorový
- 115gramůOřechy vlašské
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 55gramůCukr moučkový
- 3kusyVejce slepičí
- 140gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 3lžíceVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
901 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
58 g
Sacharidy
86 g
Vláknina
3 g
Cukr
52 g
Postup přípravy
- 1Koláčovou formu vymažeme tukem.
- 2V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté mouky, špetky soli a 55 g rozpuštěného másla. Přidáme rozšlehaný žloutek a vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj kouli a dáme ji ve fólii na 1/2 hodiny do chladničky.
- 3Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, pokud v koláčové formě přesahuje přes okraj, těsto odkrojíme, vykrájíme z něj ozdobná srdíčka, kterými ozdobíme okraj koláče a formu s těstem dáme na 15 minut do chladničky. Poté těsto propícháme vidličkou, na dno položíme pergamenový papír a na něj fazole. V troubě předehřáté na 220°C pečeme asi 10 minut. Papír s fazolemi odstraníme a koláč pečeme ještě asi 6 minut.
- 4V míse rozšleháme vejce s cukrem, 100 g změklého másla a javorovým sirupem. Našlehanou směs vlijeme do upečeného koláče, posypeme usekanými ořechy a při 190°C pečeme ještě asi 40 minut. Koláč necháme vychladnout a před podáváním zdobíme ušlehanou šlehačkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.