Koláč s lesními borůvkami
65 min.
Ingredience
- 600gramůBorůvky
- 1kusCukr skořicový
- 4lžíceCukr třtinový
- 230gramůMáslo čerstvé
- těsto
- 280gramůMouka pšeničná hladká
- 1špetkaSůl
- 230gramůMáslo čerstvé
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 0,5lžícePomerančová kůra
- 2lžícePomerančová šťáva
- 2lžíceVoda pitná
- 1kusCukr skořicový
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
866 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
66 g
Sacharidy
67 g
Vláknina
3 g
Cukr
21 g
Postup přípravy
- 1Lesní borůvky dobře omyjeme pod tekoucí vodou a necháme je odkapat.
- 2Do větší mísy dáme prosátou mouku, špetku soli, skořicový cukr, 0.5 lžíce nastrouhané pomerančové kůry (pomeranč jsme omyli teplou vodou a osušili), přidáme máslo, které nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 2 lžícemi pomerančové šťávy a 2 lžícemi ledové vody.
- 3Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého promíchání s moukou, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho rukou důkladně v míse, nebo na vále, zpracujeme. Rozdělíme ho na dva díly, vyválíme dva válečky, každý zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.)
- 4Nastříháme pečící papír velikosti koláčové formy. Jednu část těsta položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar koláčové formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.
- 5Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky zacelíme. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu a těsto položíme do formy, okraje vidličkou přitiskneme o okraje pečící formy.
- 6Pak vyválíme stejným způsobem druhou placku.
- 7Do formy na spodní těsto dáme borůvky, posypeme je skořicovým cukrem, 4 lžícemi hnědého cukru a 50 g nakrájeného másla. Borůvky zakryjeme druhým těstem a okraje obou těst k sobě přitiskneme. Horní těsto na několika místech propíchneme vidličkou.
- 8Koláč dáme do předem vyhřáté trouby na 220 °C. Po 25 minutách snížíme teplotu na 175 °C a koláč dopečeme ještě 35-40 minut.
- 9Koláč necháme minimálně 1 hodinu zchladnout. Pak ho rozkrájíme, posypeme 2 lžícemi práškového cukru a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.