Koláč s malinami a s želé
68 min.
Ingredience
- 1lžícePomerančová kůra
- 85gramůMáslo čerstvé
- 1lžíceCukr krupice
- 5kusůVaječný žloutek slepičí
- 300mililitrůMléko plnotučné
- 1kusCukr vanilka
- 500gramůMaliny
- 1lžícePomerančová šťáva
- 250mililitrůVoda pitná
- 70gramůCukr moučkový
- 200gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 4lžíceSmetana 33% (šlehačka)
- 1baleníŽelé dortové
- 0,5lžičkaKypřicí prášek do pečiva
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
461 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
23 g
Sacharidy
56 g
Vláknina
7 g
Cukr
18 g
Postup přípravy
- 1Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
- 2V míse utvoříme žmolenkové těsto ze 190 gramů prosáté hladké mouky, špetky soli, prášku do pečiva, cukru krupice, nastrouhané kůry z pomeranče a změklého másla. Přidáme jeden žloutek a šlehačky jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj kouli a dáme ji ve fólii na půl hodiny do chladničky.
- 3Připravíme si náplň tak, že našleháme čtyři žloutky se sedmdesáti gramy moučkového cukru a po částech vmícháme tři lžíce hladké mouky a necháme velice mírně vařit, dokud směs nezhoustne. Hotovou směs přikryjeme pergamenovým papírem, aby se nám neutvořil škraloup.
- 4Na pomoučněném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě dosahovala k okraji, vyložíme pečícím papírem a celou plochu dna poklademe fazolemi (aby nám dno nevyběhlo) a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C zhruba patnáct minut. Poté fazole s papírem odstraníme a dopečeme.
- 5Těsto necháme vychladnout, naplníme připraveným krémem, poklademe malinami (případně jahodami) a zalijeme dortovým želé, které připravíme podle návodu (místo jedné lžíce vody užijeme pomerančovou šťávu).
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.