Koláč s máslovým krémem a skořicí
60 min.
Ingredience
- 90gramůČokoláda hořká
- 450gramůMáslo čerstvé
- 8kusůVaječný žloutek slepičí
- 6lžicVoda pitná
- 1kusSkořice celá
- 280gramůCukr krupice
- 90gramůMandle
- 6lžicSherry brandy
- 350gramůPiškoty cukrářské
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
639 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
46 g
Sacharidy
53 g
Vláknina
4 g
Cukr
38 g
Postup přípravy
- 1Vodu, cukr a skořici dáme do menšího hrnce a za stálého míchání přivedeme k varu, až se cukr rozpustí. Na prudkém ohni vaříme tak dlouho, dokud kapka sirupu kápnutého do vody nevytvoří měkkou kuličku.
- 2Žloutky ušleháme v mixéru do husté pěny a tenkým praménkem přiléváme hotový sirup, vše ušleháme do hladkého krému. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Změklé máslo přišleháme po lžících ke krému a vychladíme.
- 3Cukrářské piškoty (cca 24 ks) nařežeme tak, aby se vešly do čtvercové formy o straně 20 cm, formu vyložíme pečícím papírem a potřeme olejem. Několik piškotů namažeme krémem a položíme namazanou stranou na dno formy. Malými kousky vyplníme rohy formy.
- 4Pokapeme polovinou brandy, namažeme další vrstvou krému a poklademe zbývajícími piškoty, zakapeme zbytkem brandy a zakryjeme krémem. Část krému si ponecháme na ozdobení stran. Dort dáme do lednice ztuhnout.
- 5Když je tuhý, vyjmeme ho a pomocí pečícího papíru přeneseme na mísu. Tam ozdobíme boky dortu zbývajícím krémem. Strany zdobíme sekanými, praženými mandlemi a vršek strouhanou čokoládou. Ihned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.