Koláč s náplní z uzené tresky
80 min.
Ingredience
- 150gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1špetkaSůl
- 6lžicMáslo čerstvé
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 300mililitrůVoda pitná
- 1kusBobkový list
- 250gramůTreska uzená
- 1špetkaPepř bílý
- 2lžíceSýr Gruyére
- 2kusyVaječný bílek slepičí
- 500mililitrůMléko polotučné
- 0,5lžičkaHořčice v prášku
- 0,5lžičkaMuškátový oříšek
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
384 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
24 g
Sacharidy
23 g
Vláknina
844 mg
Cukr
217 mg
Postup přípravy
- 1Ze 125 gramů mouky, špetky soli, hořčice v prášku čtyř lžic másla rozkrájených na kostičky a jednoho žloutku vypracujeme hladké těsto.
- 2Koláčovou formu vytřeme máslem a vyložíme ji vyválenou plackou z těsta. Placku přikryjeme pečícím papírem a posypeme keramickými kuličkami. Formu s těstem necháme půl hodiny odpočinout v chladničce.
- 3Troubu si předehřejeme na 190°C a koláč v ní pečeme i s kuličkami. Po deseti minutách odstraníme kuličky i papír a koláč ještě pět minut.
- 4V mezičase si připravíme náplň. Svaříme mléko s bobkovým listem a s treskou bez kůže a kostí. Po třech minutách varu tresku opatrně přeneseme do mísy a z vývaru odstraníme bobkový list.
- 5V hlubším rendlíku na mírném plameni restujeme dvě lžíce másla s 25 gramy mouky. Po třech minutách zašleháme mléčný vývar z ryby a vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Přidáme ustrouhaný muškátový oříšek, nastrouhaný sýr a bílý pepř. Poté směs stáhneme z plamene a zašleháme do ní dva žloutky, rybu, kterou jsme rozebrali na kousky a necháme v rendlíku vychladnout.
- 6Ze dvou bílků ušleháme pevný sníh, který lehce vmícháme do směsi, kterou naneseme na koláč a v troubě předehřáté na 200°C pečeme, dokud směs nezezlátne. Hotový koláč necháme mírně zchladnout, poté ho nakrájíme na výseče a teplý podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.