Koláč s pekanovými ořechy
80 min.
Ingredience
- 200gramůCukr krupice
- 125mililitrůSirup Golden
- 2lžíceCitronová šťáva
- 170gramůMáslo čerstvé
- 200gramůOřechy pekanové
- 3kusyVejce slepičí
- 1lžičkaKypřicí prášek do pečiva
- 1špetkaSůl
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžíceCukr moučkový
- 170gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 4lžíceSmetana 33% (šlehačka)
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
608 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
40 g
Sacharidy
59 g
Vláknina
3 g
Cukr
27 g
Postup přípravy
- 1Koláčovou formu vymažeme tukem.
- 2V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté mouky, špetky soli, jedné lžíce moučkového cukru a osmdesáti pěti gramy změklého másla. Přidáme rozšlehaný žloutek se šlehačkou. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, pokud v koláčové formě přesahuje přes okraj, těsto odkrojíme a formu s těstem dáme na patnáct minut do chladničky.
- 3Smícháme vejce s dvěstě gramy cukru (nejlépe hnědého), se sirupem, citronovou šťávou a rozpuštěným máslem. Řádně promícháme s usekanými ořechy (padesát gramů ořechů dáme stranou na ozdobu), hmotu vlijeme na koláč a vršek zdobíme do kruhu půlkami ořechů. V troubě předehřáté na 200 °C pečeme asi deset minut, poté teplotu stáhneme na 170 °C a pečeme ještě dvacet pět minut. Koláč podáváme teplý, nejlépe se zmrzlinou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.