Koláč se špaldovou pšenicí a balkánským sýrem

110 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1060 kcal
Bílkoviny
30 g
Tuky
58 g
Sacharidy
106 g
Vláknina
4 g
Cukr
9 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Špaldovou pšenici namočíme přes noc do studené vody.
  • 2
    Druhý den hladkou mouku prosejeme na vál, přidáme vejce, sůl, máslo a vyškvařené sádlo. Pomocí vidličky, potom rukama, vypracujeme polotuhé, vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Pokud se zdá těsto velmi tuhé, přidáme 2-3 lžíce vlažné vody. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladu 2 hodiny.
  • 3
    Namočenou špaldovou pšenici dáme vařit s očištěnou cibulí a solí. Vaříme ji pomalu 30 minut a necháme vychladnout. Do vychladlé hmoty zamícháme vejce.
  • 4
    Oloupané cukety nakrájíme na kostičky a spolu s pokrájeným balkánským sýrem je přidáme ke špaldové hmotě. Nakonec přimícháme pokrájené sušené švestky (bez pecek). Směs ochutíme solí, pepřem a dobře znovu promícháme.
  • 5
    Těsto z hladké mouky rozdělíme na 2 díly, větší a menší. Z většího dílu těsta na pomoučeném vále vyválíme placku asi 2 mm silnou a vyložíme jí olejem vymazanou formu, kterou naplníme cuketovou směsí. Z menšího dílu vyválíme placku tak velkou, jako je průměr koláčové formy, kterou pak koláč zakryjeme, rukama víko přitlačíme, aby vyšel vzduch, okraje většího těsta přeložíme dovnitř a povrch potřeme žloutkem. Uprostřed koláče uděláme malý otvor (kvůli unikající páře) a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 175 °C přibližně 40 minut.
  • 6
    Upečený koláč s cuketami a balkánským sýrem nakrájíme na porce a podáváme s pokrájenou čerstvou salátovou okurkou.
  • 8
  • 9

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.