Koláč se třemi náplněmi
60 min.
Ingredience
- 3,5decilitryMléko polotučné
- 30gramůDroždí
- 11,5lžicCukr krupice
- 500gramůMouka polohrubá
- 100gramůCukr moučkový
- 100gramůMáslo čerstvé
- 1lžíceRum
- 1špetkaSůl
- 2kusyVejce slepičí
- 0,5decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- 1kusCukr vanilka
- 1kusCukr skořicový
- 50gramůHrozinky
- 250gramůMák mletý
- 4kusyJablka
- 500gramůTvaroh měkký
- 0,5lžičkaSkořice mletá
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
816 kcal
Bílkoviny
28 g
Tuky
29 g
Sacharidy
118 g
Vláknina
11 g
Cukr
48 g
Postup přípravy
- 1Do hrnečku si dáme 1 dl vlažného mléka, rozdrobené droždí a 1/2 lžíce krupicového cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme 500 g polohrubé mouky, přidáme k ní vzešlý kvásek, 100 g moučkového cukru, 100 g rozpuštěného vlahého másla, 1 lžíci rumu, špetku soli a 1 žloutek. Promícháme a pomalým přidáváním vlahého mléka (2 dl) zaděláme hladké vláčné těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout (30 -45 minut).
- 2Mezitím, co nám bude těsto kynout si připravíme 3 náplně.
- 3Tvarohová náplň: do mísy dáme 500 g měkkého tvarohu, 4 lžíce krupicového cukru, 1 vejce, 0.5 dl smetany, 1 vanilkový cukr a 50 g omytých hrozinek.
- 4Maková náplň: do menšího rendlíku si dáme 250 g jemně pomletého máku, 0.5 dl lžic mléka, 1/2 lžičky skořice a 3 lžíce krupicového cukru s vanilkovou příchutí. Směs za stálého míchání krátce povaříme a pak necháme mák vychladnout.
- 5Jablková náplň: omytá a oloupaná 4 větší jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme je na tenké plátky. V míse je promícháme se 4 lžícemi krupicového cukru a skořicovým cukrem.
- 6Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát tak velký, jako je pečící plech. Těsto přeneseme na plech vyložený s pečícím papírem a potřeme ho tvarohovou náplní. Na tvarohovou náplň rozetřeme makovou náplň a na ni dáme jablkovou náplň. Okraje koláče potřeme rozšlehaným bílkem a dáme ho péct do předem vyhřáté trouby. Koláč pečeme pomalu při 200°C dozlatova asi 20 minut.
- 7Vychladlý koláč pokrájíme a nabízíme ho o svátcích koledníkům.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.