Koláč z kdoulí

95 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
426 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
22 g
Sacharidy
86 g
Vláknina
2 g
Cukr
14 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Koláč budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C.
  • 2
    Z omytého citronu nastrouháme kůru a spolu s cukrem, solí, vodou a změklým máslem vypracujeme hladké těsto. Připraveným těstem vyložíme formu i s okraji a necháme vychladit.
  • 3
    V mezičase omyté kdoule nakrájíme na čtvrtky, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na silnější plátky. Z pomeranče odkrojíme část kůry, šťávu vymačkáme.
  • 4
    Pomerančovou šťávu, mošt, kůru a cukr vložíme do kastrolu a přivedeme do varu, do vroucí směsi vložíme plátky kdoulí a pod přikrytím vaříme zhruba 5 minut. Poté kdoule slijeme a necháme okapat (šťávu odložíme).
  • 5
    Vychlazené těsto posypeme mandlemi a pečeme asi čtvrt hodiny.
  • 6
    V mezičase vychladlou šťávu z kdoulí rozšleháme s vejci a smetanou.
  • 7
    Zapečené těsto vyjmeme z trouby, poklademe kdoulemi, zalijeme smetanovou směsí a pečeme ještě zhruba půl hodiny při teplotě 170 °C.
  • 8
    Upečený koláč potřeme medem, který jsme smíchali se skořicí a ještě asi na 10 minut necháme v horké troubě.
  • 9
    Hotový koláč necháme vychladnout a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.