Koláč z kdoulí
95 min.
Ingredience
- Na náplň
- 500gramůKdoule
- 130mililitrůMošt jablečný
- 30gramůCukr krupice
- 100gramůMandle plátky
- 2kusyVejce slepičí
- 150gramůSmetana kysaná
- 1lžíceMed včelí
- 1lžičkaSkořice mletá
- 0,5kusPomeranče
- Na těsto
- 150gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 30gramůCukr krupice
- 1špetkaSůl
- 80gramůMáslo čerstvé
- 2lžíceVoda pitná
- 0,5kusCitrony
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
426 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
22 g
Sacharidy
86 g
Vláknina
2 g
Cukr
14 g
Postup přípravy
- 1Koláč budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C.
- 2Z omytého citronu nastrouháme kůru a spolu s cukrem, solí, vodou a změklým máslem vypracujeme hladké těsto. Připraveným těstem vyložíme formu i s okraji a necháme vychladit.
- 3V mezičase omyté kdoule nakrájíme na čtvrtky, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na silnější plátky. Z pomeranče odkrojíme část kůry, šťávu vymačkáme.
- 4Pomerančovou šťávu, mošt, kůru a cukr vložíme do kastrolu a přivedeme do varu, do vroucí směsi vložíme plátky kdoulí a pod přikrytím vaříme zhruba 5 minut. Poté kdoule slijeme a necháme okapat (šťávu odložíme).
- 5Vychlazené těsto posypeme mandlemi a pečeme asi čtvrt hodiny.
- 6V mezičase vychladlou šťávu z kdoulí rozšleháme s vejci a smetanou.
- 7Zapečené těsto vyjmeme z trouby, poklademe kdoulemi, zalijeme smetanovou směsí a pečeme ještě zhruba půl hodiny při teplotě 170 °C.
- 8Upečený koláč potřeme medem, který jsme smíchali se skořicí a ještě asi na 10 minut necháme v horké troubě.
- 9Hotový koláč necháme vychladnout a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.